Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τι μας περιμένει την επομένη των εκλογών: Μικρότερος μισθός, χαμηλότερο εφάπαξ- Ποια Ταμεία μπαίνουν στο στόχαστρο


Τι μας περιμένει  την επομένη των εκλογών: Μικρότερος μισθός, χαμηλότερο εφάπαξ- Ποια Ταμεία μπαίνουν στο στόχαστρο
Σοκ και δέος και για τα εφάπαξ. Με επείγουσα επιστολή της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι διοικήσεις των ταμείων καλούνται να αποφασίσουν μέχρι την 8η Μαΐου –δηλαδή την μεθεπομένη των εκλογών- με ποιο τρόπο θα «κουρέψουν» (και πάλι) τα εφάπαξ ώστε το ύψος τους να συμβαδίζει με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Οι επιλογές που έχουν οι διοικήσεις των ταμείων που χορηγούν υψηλά εφάπαξ, είναι ουσιαστικά δύο: να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές μετακυλώντας στους εν ενεργεία εργαζομένους το οικονομικό βάρος, ή να μειώσουν το ύψος του εφάπαξ

Ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να ισχύσουν και τα δύο προκειμένου να επιτευχθεί με ηπιότερο τρόπο η σύγκλιση των εισφορών που θα πληρώνει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια των ετών που εργάζεται με το ύψος της εφάπαξ παροχής που θα έχει όταν θα έρχεται η ώρα της συνταξιοδότησης.  

Η επιστολή της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τα ταμεία είναι εξαιρετικά πιεστική. Έχει ήδη σταλεί και δίνει χρονικό περιθώριο 10 εργάσιμων ημερών για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα κλείσουν τις «τρύπες».  

Η πίεση βέβαια, δεν προέρχεται από το υπουργείο αλλά από την τρόικα. Στο μνημόνιο έχει συμπεριληφθεί διάταξη η οποία προβλέπει ότι οι προσαρμογές παροχών-εισφορών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. 


Εγείρεται βέβαια και ένα πολιτικό ζήτημα καθώς με τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, οι διορισμένες από τη σημερινή 
κυβέρνηση διοικήσεις θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν και τις νέες διοικήσεις. Αποδέκτες της επιστολής είναι οι διοικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, του ΤΑΠΙΤ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.  

Βέβαια, το σοβαρότερο θέμα που εγείρεται, δεν είναι το πολιτικό αλλά το οικονομικό.   
Πόσες θα είναι οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ; Ποιες θα είναι οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών;  

Το θέμα, αναμένεται να ανοίξει στην σημερινή άτυπη ενημέρωση που έχει προγραμματίσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Μια ενημέρωση η οποία έρχεται μια ημέρα μετά τη διαρροή της λίστας με τα ασφαλιστικά ταμεία που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο άνοιγμα ανάμεσα στις παροχές που δίνουν και στις εισφορές που εισπράττουν. 

Η λίστα σχηματίστηκε ύστερα από έρευνα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στοχοθετεί συγκεκριμένα ταμεία τα οποία χορηγούν πολύ υψηλά εφάπαξ βοηθήματα συγκριτικά με τις εισφορές που εισπράττουν.   

Και ποια ταμεία περιλαμβάνει η λίστα;   
Στη χειρότερη θέση –με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο- φαίνεται να βρίσκονται αυτή τη στιγμή:  
  1. 1.Το ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς η παροχή υπερβαίνει κατά 46% την εισφορά
  2. 2.Το ταμείο των εργαζομένων στο φάρμακο με τις παροχές να ξεπερνούν κατά 63,9% τις εισφορές 
  3. 3.Το ταμείο του Προσωπικού στο Ταμείο Νομικών (υπέρβαση 52%) 
  4. 4.Το ταμείο της ΕΡΤ με υπέρβαση 41,48% 
  5. 5.Το ταμείο των υπαλλήλων Αστυνομίας με υπέρβαση 45%
 Μεγάλο πρόβλημα, φαίνεται να εξακολουθεί να έχει το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς παρά τις δύο μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι παροχές εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά 20% τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. 


Αρίστος Οικονομίδης
 http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: