Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ίσως και να ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, λέει ο Όλι Ρεν

«Χρειαζόμαστε θωρακισμένη Ευρωζώνη»


Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν
Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν (Φωτογραφία: Reuters )


Ελσίνκι, Φινλανδία
Την ανάγκη να θωρακιστεί η Ευρωζώνη προτού υποδεχθεί νέα μέλη, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, υπογραμμίζει ο Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «ίσως και να ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας σε αυτήν».

Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα ή να επικρίνω κανέναν, όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001 είναι, κρίνοντας εκ των υστέρων -και ίσως και από τότε-, μεγάλο λάθος, τόνισε ο Φινλανδός αξιωματούχος, μιλώντας στο MTV3 της χώρας του.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουις ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει ότι η χώρα του θα βγει από την κρίση «χωρίς εξωτερική βοήθεια και πιο δυνατή».

«Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη» προειδοποιεί ο υπουργός, ο οποίος προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανεργία.

«Όμως, θα θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο 2013» προσθέτει.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο υπουργός είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Ραχόι επεξεργάζεται νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% στα τέλη του 2013.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε εσπευσμένως τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να καθησυχάσει τις αγορές έπειτα από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες.

Αφορμή για την εκτίναξη στα ύψη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας -πρόκειται για μια διαδικασία που συμπαρέσυρε ανοδικά και τις αποδόσεις ομολόγων της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης αλλά και της Γαλλίας, που καθημερινά προβάλλει ως ο νέος αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους- είναι η μονομερής αναθεώρηση από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του εφετινού στόχου για το έλλειμμα από το 4,4% στο 5,7%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: