Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Λουκέτο" στη ζωή 200.000 οικογενειών ...



...την ώρα που οι πολιτικοί επιδίδονται σε τηλεοπτικές "κοκορομαχίες"...
Στοιχεία σοκ, φέρνει στο φως μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα. Την ώρα που οι πολιτικοί επιδίδονται σε κοκορομαχίες στα τηλεοπτικά μέσα, πάνω από 200.000 οικογένειες επαγγελματιών οδηγούνται στην απελπισία και στην απόγνωση.
Τα επίσημα στοιχεία για... τα λουκέτα στα καταστήματα εμπορίου από την αρχή του 2011 μιλούν για 68.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 200.000 οι οποίες αυτή τη στιγμή παραμένουν ανενεργές, καθώς αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους για να κλείσουν οριστικά.

Τα χρέη που τους πνίγουν, ο χαμηλός τζίρος σε συνδυασμός με το ασταθές πολιτικό σκηνικό δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Την ώρα που κατεβάζουν ρολά στην επιχείρηση τους, οι ανάγκες τους διογκώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. «Πολλά μαγαζιά βρίσκονται σε αδράνεια, κατεβάζουν ρολά αλλά δεν μπορούν να κλείσουν την επιχείρηση λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους». Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, τα λουκέτα σε όλη την Ελλάδα είναι 68.000 από την αρχή του 2011 ενώ στην πραγματικότητα είναι περίπου 200.000 επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε αδράνεια, είναι ανενεργές, αυτό αποδεικνύεται και από Γ.Ε.ΜΥ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στο οποίο είναι εγγεγραμμένες περίπου 1.000.140 επιχειρήσεις. «Οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να κλείσουν και κάποιες από αυτές είναι που χρωστάνε και τα 45 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο κτλ, στα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 11,5 δις. Αν δεν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους δεν σταματάει η λειτουργία της επιχείρησης. Δεν μπορεί να κλείσει νομικά. Αυτό δεν περιλαμβάνεται στις στατιστικές που βγαίνουν στη δημοσιότητα», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Η μεγάλη έρευνα καταγρα και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σε ολόκληρη τη χώρα με τον τζίρο συνεχών να σημειώνει πτωτική πορεία φτάνοντας και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 70% με τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη.

Αθήνα

Δραματική εμφανίζεται η κατάσταση σε ότι αφορά τον τζίρο των καταστημάτων και στην Αθήνα καθώς η πτώση του τζίρου αγγίζει το 70%.
Το μέλος του Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Γιαννέτος Νίκος δήλωσε «η πτώση του τζίρου το τελευταίο 5μηνο είναι 30-35% ενώ τον τελευταίο μήνα φτάνει ακόμα και το 70%».

Σε ό,τι αφορά τα λουκέτα στα καταστήματα της Αθήνας ο κ Γιαννέτος ανέφερε «στην Αττική τα καταστήματα που έχουν κλείσει είναι 1 στα 3. Τέλος του προηγούμενου έτους ήταν 1 στα 4 και τώρα έχουν πάει 1 στα 3 και σε ορισμένους δρόμους 2 στα 5».

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το πώς κινείται η αγορά εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει ρευστότητα. Η αγορά βρίσκεται σε μία στάση πληρωμών».

Θεσσαλονίκη

Σε συρρίκνωση οδηγείται η αγορά της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού Κωνσταντίνου Χαντζαρίδη Κωνσταντίνος οποίος δήλωσε «
κατά 61% αυξήθηκαν τα καταστήματα που έβαλαν λουκέτο φέτος σε σχέση με πέρυσι. Το Μάιου του 2012 σε σχέση με τον Σεπτέμβρη 2011 ο αριθμός των καταστημάτων που έκλεισαν αυξήθηκε κατά 43%».

Ο κ Χαντζαρίδης επισήμανε ότι οι εκλογές έχουν παγώσει την αγορά, συγκεκριμένα είπε «από την ημέρα της εξαγγελίας των εκλογών και πολύ περισσότερο από την ημέρα του μη σχηματισμού κυβέρνησης η αγορά έχει παγώσει. Η αγοραστική κίνηση έχει πέσει κάτω από το μισό. Ο Μάιος είναι ένα μήνας που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ ότι θα είναι τόσο άσχημος. Είναι χειρότερος από Δεκαπενταύγουστο».

Πάτρα

Γύρω στο 35-40 % είναι η μείωση του τζίρου στα καταστήματα της Πάτρας σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πατρών, Γεώργιο Ρώρο.
Ο κ. Ρώρος μίλησε δστο metrogreece.gr και για τα λουκέτα στην αγορά «το 5μηνο αυτό σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από το επιμελητήριο περίπου τα 520 καταστήματα έχουν βάλει λουκέτα.

Πέρυσι όλη τη χρονιά έκλεισαν 1700, τώρα το 5μηνο έχουν κλείσει τόσα μαγαζιά και όσο περνάει ο καιρός και πάμε καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Σημασία δεν έχει περισσότερο το ποσοστό γιατί είναι πολλές επιχειρήσεις αδρανείς και πολλές που κλείνουν αλλά δεν το δηλώνουν γιατί δεν έχουν τα χρήματα να κλείσουν την επιχείρηση.

Το νούμερο των λουκέτων είναι πλασματικό καθώς πάρα πολλοί μόλις πάνε να κλείσουν την επιχείρηση και τους ζητούν χίλια δυο για να κλείσουν βιβλία, δεν έχουν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να είναι σε αδράνεια οι επιχειρήσεις ενώ δεν φαίνεται ότι έχουν δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο μήνα ο κ. Ρώρος τόνισε «οι εκλογές έχουν επηρεάσει την αγορά σε υπερβολικό βαθμό. Ο κόσμος είναι ανάστατος για το αύριο και αυτή η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχει παγώσει την αγορά σε τρομακτικό βαθμό».

Ηράκλειο

Στο 50% έχει μειωθεί ο τζίρος των καταστημάτων σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου, Βύρωνα Δοκιμάκη.

«Ο τζίρος έχει μειωθεί από 30-50% ανάλογα με τα καταστήματα. Τα καταστήματα τα οποία πωλούν είδη δεύτερης ανάγκης έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στο τζίρο, όπως είναι τα καταστήματα που πωλούν ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα. Τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα έχουν σημειώνουν μείωση στο τζίρο της τάξεως του 30%. Τα πρώτης ανάγκης έχουν γίνει πλέον είδη δεύτερης ανάγκης».

Όπως αναφέρει ο κ. Δοκιμάκης «ένα 20-22% έχουν κλείσει, δηλαδή 1 στα 4 καταστήματα», και καταλήγει ότι «οι εκλογές έχουν επηρεάσει πάρα πολύ την αγορά, καθώς το καταναλωτικό κοινό δεν ξέρει τι θα συμβεί για τον λόγο αυτό κρατάει τα λεφτά του.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: