Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ακαρπη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων υπό τον Α.Ρουπακιώτη για τις συμβάσεις...



Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σημερινή συνάντηση εργαζομένων εργοδοτών στο υπουργείο Εργασίας μετά από πρόσκληση του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ο υπηρεσιακός υπουργός πρότεινε... μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μείωση των μισθών και δήλωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό την έγκριση για τη σύγκληση των εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας κάτι που ήταν αίτημα της εργατικής πλευράς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για προτάσεις που αφορούν το μέλλον της εργασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι το μορατόριουμ είναι ευχολόγιο: «Οι νόμοι αλλάζουν με νόμους» σημείωσε.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα θίγουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

» Αποπροσανατολίζουν και λένε ψέματα στους εργαζόμενους. Αναδείχνουν προεκλογικά ένα επιμέρους πρόβλημα σε μείζον. Η μετενέργεια μπροστά στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων είναι μια παρωνυχίδα.

» Το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα είναι η απαίτηση της εργοδοσίας και ειδικά των μονοπωλιακών ομίλων που απαιτούν μείωση των μισθών σε όλους τους κλάδους που είναι πάνω από την ΕΓΣΣΕ.

» Στην ουσία ζητάνε κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ. Αν παραταθεί 1-2 μήνες η μετενέργεια τι θα γίνει μετα τη λήξη της; Πως θα ματαιωθεί η αξίωση του ΣΕΒ; Εδώ δε δίνουν οι κύριοι αυτοί απάντηση. Το μορατόριουμ που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι λύση. Είναι στάση Πόντιου Πιλάτου.»

Διαφορετικές οι προσεγγίσεις από την αρχή

Οι κοινωνικοί εταίροι αντιμετώπιζαν από την αρχή με διαφορετικές πριοσεγγίσει την πρόταση του υπουργού Εργασίας.

Ο ΣΕΒ δεχόταν κατ’ αρχήν το «πάγωμα» των διατάξεων που απορρέουν από το νόμο του δεύτερου Μνημονίου και ζητούσε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα.

Έθετε θέμα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, την επαναφορά της εξάμηνης διάρκειας της μετενέργειας και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Την επαναφορά της διάρκειας της ισχύος της μετενέργειας στο προηγούμενο καθεστώς, ζητούσαν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η ΕΣΕΕ πάντως αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα ενός προεκλογικού «μορατόριουμ», επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται 'πάγωμα νόμου' ή 'μορατόριουμ', παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα που δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το «μορατόριουμ», ζητώντας να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης «ώστε ο διάλογος να έχει θεσμική υπόσταση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου».

Πρόκειται για μόνιμη επιτροπή, που λειτουργεί στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας. Είναι τριμερής (εργαζόμενοι, εργοδότες και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης) ενώ προεδρεύει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: