Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ....καυτή πατάτα της διερευνητικής εντολής...



Οι ώρες της ευφορίας - με συγκρατημένο τρόπο και χωρίς πανηγυρισμούς πάντως- διαχέχονται τον προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει, όπως έλεγαν στελέχη του, την προσπάθεια , κυρίως του ΠΑΣΟΚ, να θέλει να μετατρέψει τη διερευνητική εντιολή για ... σχηματισμό κυβέρνησης σε «καυτή πατάτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι «δυο εταιροι» του δικομματισμού θέλουν να αποφύγουν τις επαναληπτικές εκλογές - «φοβούνται ότι θα ενισχυθεί περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ» - και γι αυτό θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να «φτιάξουν κυβέρνηση». Ομως, αν δεν τους …βγει, θέλουν, να …αποδομήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με «όπλο», μεταξύ άλλων, τη διερευνητική εντολή, σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την επόμενη των εκλογών της 6ης Μαΐου, οι οποίες ανέδειξαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,78% τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, τίθενται υπό νέο πρίσμα οι δεσμεύσεις του επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Αλ. Τσίπρα .

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει πολλάκις προεκλογικά ότι δεν θα καταθέσει την εντολή, στοχεύοντας σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς ενώ από την Λαμία , όπου περιόδευσε πριν από τις εκλογές δήλωνε χαρακτηριστικά : «δεν θα επιστρέψω τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ζητήσουμε τη δεδηλωμένη, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα».

Άλλες ήταν οι βουλές της κάλπης και η αριθμητική της. Στελέχη από το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις για την στάση που θα κρατήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και η διερευνητική εντολή περάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στα γραφεία των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρισθούν τις εξελίξεις.

Υπάρχουν δυνάμεις, όπως η ΑΚΟΑ, ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, που όδευσαν προς την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του συνδυασμού, θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων την άποψη ότι πρώτα από όλα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταγγείλει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , τα κόμματα, που ο λαός καταδίκασε με την ψήφο του την πολιτική τους, δεν μπορούν να μιλούν για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον φτάσει η διερευνητική στον κ. Τσίπρα , είναι να γίνουν συναντήσεις με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ, να ξεκαθαρισθεί ότι θα «αρνηθούμε ψήφο στήριξης από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , αλλά και από τον Καμμένο, των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει να καλέσει για να γίνουν ξανά εκλογές.

Πάντως, η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας για τις επόμενες ημέρες βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση…

Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν το πού κατευθύνθηκε η ψήφος όσων στήριξαν το ψηφοδέλτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 17 βουλευτές που εκλέγονται συνολικά στις περιφέρειες Α΄Αθήνας , Β΄Αθήνας, Α΄ Πειραιά , Β΄Πειραιά και Αττικής, 8 είναι από τον ΣΥΝ, 5 προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και 4 που κατηγοριοποιούνται ως ανένταχτοι ή προερχόμενοι από άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικότητες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, σε αυτές τις περιφέρειες -αστικά κέντρα, οι βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΝ είναι, εκτός από τον κ. Αλ. Τσίπρα, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Νίκος Βούτσης (Α΄Αθήνας), ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο κ. Γιαν. Δραγασάκης, η κυρία Ρένα Δούρου, ο κ. Δ. Στρατούλης (Β΄Αθήνας), ο κ. Π. Λαφαζάνης (Β΄Πειραιά).

Οι προερχόμενοι από το αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Β΄Αθήνας είναι η κυρία Σοφία Σακοράφα η οποία «σάρωσε» λαμβάνοντας 24.262 ψήφους και ο κ. Π. Κουρουμπλής δεύτερος με 18.029 (τρίτος ο κ. Παπαδημούλης με 13.272 και τέταρτος ο κ. Δραγασάκης με 12.303) και ο κ. Στάθης Παναγούλης (έδινε μάχη σταυρών με το στέλεχος του ΣΥΝ κ. Ευκλ. Τσακαλώτο) ενώ στην περιφέρεια Αττικής οι δυο βουλευτές που εκλέγονται είναι ο πανεπιστημιακός κ. Αλεξ. Μητρόπουλος και ο δημοσιογράφος κ. Νάσος Αθανασίου.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι στη Β΄Αθήνας η εκλογή του συγγραφέα κ. Π. Τατσόπουλος, ο οποίος δέχτηκε να είναι υποψήφιος , αν και δεν είχε μέχρι τώρα κομματική δράση στο χώρο ενώ εκλέγεται και η οικονομολόγος και συγγραφέας κυρία Νάντια Βαλαβάνη -ανένταχτη αριστερή, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και τον κ. Αλ. Αλαβάνο.

Επίσης, εκλέγονται δυο στελέχη που μετέχουν στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτοι - στην Α΄Πειραιά ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας και στη Β΄Πειραιά η κυρία Εύη Καρακώστα από τους Ενεργούς Πολίτες...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: