Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η αδυναμία συγκυβέρνησης για το αύριο και τα σχέδια Σαμαρά



Η αδυναμία συγκυβέρνησης για το αύριο και τα σχέδια Σαμαρά
Εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος της κάλπης, στην Συγγρού εξετάζουν ήδη τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην κατεύθυνση της αναζήτησης modus operandi με κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα που –βάσει των exit polls δείχνουν ότι - μπαίνουν στην Βουλή.


Η απόφαση που ελήφθη στην πρώτη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά και σύμφωνα με την οποία η ΝΔ δεν πρόκειται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των επαναληπτικών εκλογών, επιχειρείται από την Συγγρού να καταστήσει σαφές στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, τη διάθεση της ΝΔ να επιδιωχθεί τρόπος για να διασφαλιστεί το καθεστώς διακυβέρνησης.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι ενόψει της αυριανής διερευνητικής εντολής που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ΝΔ ως πρώτο κόμμα, ήδη καταρτίζεται η λίστα με τα σημεία σύγκλισης που εθιμικά απαιτείται ώστε να υπάρξει ένα βασικό πεδίο συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Είναι πάντως προφανές ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα σοβαρότητας αναμένοντας τη στάση των άλλων κομμάτων στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και το τελευταίο διάστημα με την καθιέρωση της «δύναμης πολιτικής σταθερότητας» ως το κεντρικό κομματικό σλόγκαν.

Αυτό βέβαια μπορεί να έχει και δεύτερη ανάγνωση. Σύμφωνα με αυτή, δεδομένων των διαφοροποιήσεων στις πολιτικές που αναδείχθηκαν μεταξύ όλων των κομμάτων προεκλογικά, η ΝΔ μπορεί απλώς να περιμένει να ναυαγήσουν όλες οι προσπάθειες συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές, χωρίς όμως να βαρύνει η ευθύνη γι’ αυτό την ίδια.

Τις δυσκολίες άλλωστε που θα αναδειχθούν από αύριο στην κατεύθυνση της προσπάθειας να βρεθεί κοινή συνιστώσα ανάμεσα σε κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, επεσήμαναν και σχεδόν όλα τα στελέχη, όλων των κομμάτων στις κατά συρροήν ραδιοτηλεοπτικές τους εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής εκλογικής βραδιάς.

Σημασία πάντως για το τι ακριβώς θα συμβεί από αύριο έχει – τουλάχιστον ως προς την ΝΔ -  η στάση και οι εισηγήσεις των στενών συνεργατών του Προέδρου της ΝΔ και των στελεχών του κόμματος.
Σε αυτήν την περίπτωση –μετά και από το αποτέλεσμα της κάλπης που αποτύπωσε ερασιτεχνισμούς στην προεκλογική στρατηγική, κάτι που φαίνεται εκτός του ποσοστού, κυρίως από τη χαμηλή συσπείρωση του εκλογικού σώματος της ΝΔ- δεν αποκλείεται να πρυτανεύσουν μετριοπαθείς φωνές.

Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: