Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Παράταση στο θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Νέα σύσκεψη αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ



Παράταση στο θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Νέα σύσκεψη αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο
Κάτι λιγότερο από μία ώρα κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, χωρίς να υπάρξει η χρυσή τομή. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν και αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο σε μια ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στη σύσκεψη δεν θα μετάσχει ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δεν κλήθηκε, αλλά και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση.

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αύριο στις 14.00 θα συνεχιστεί η διαβούλευση, σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα. Μία ώρα νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Η συνάντηση θα γίνει με στόχο να συζητηθεί η πρόταση περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Στο μεταξύ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, και δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της Τρίτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει. Συνεπώς, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συνεισέφερε σε συζήτηση, όπου θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης».


Σαμαράς: Ο λαός μας έδωσε εντολή να συνθέσουμε όλοι μαζί κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ανέφερε σε δηλώσεις του είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «μετά την άρνηση Κουβέλη οφείλω να πω ότι πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω στον Κάρολο Παπούλια να διερευνήσει και την γραπτή πρόταση Καμμένου». Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι «επιμένουμε στο θέμα κυβέρνησης. Σημασία έχει ποια κόμματα θα στηρίξουν κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Είναι ευρεία η πεποίθησή μου να προσπαθήσει κανείς να βρει πολιτικά πρόσωπα παρά τεχνοκράτες». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε ότι «ο λαός έδωσε όχι μήνυμα αλλά σαφέστατη εντολή για να συνθέσουμε όλοι μαζί την κυβέρνηση».

Βενιζέλος: Στηρίζουμε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους ότι o Κάρολος Παπούλιας έκανε πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετοχή προσωπικοτήτων που θα στηριχθεί κοινοβουλευτικά, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ τηρεί υπεύθυνη στάση. Είχαμε προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας. Κατα τη λογική αυτή στηρίζουμε ως λύση ανάγκης μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή της κατάστασης τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε. «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε με υπευθυνότητα» είπε ακόμα.

Κουβέλης: Υπέρ οικουμενικής κυβέρνησης, «όχι» σε κυβέρνηση τεχνοκρατών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί είχα υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα. Η  ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά η εντολή δεν αξιοποιήθηκε». «Πρότεινα οικουμενική κυβέρνηση για παραμονή στο ευρώ, αλλά και αποδέσμευση από το μνημόνιο» είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζοντας ότι εξέφρασε την αντίθεσή του σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών θεωρώντας ότι θα αποτελούσε «ήττα της πολιτικής». Παράλληλα ανέφερε ότι και στην αυριανή συνάντηση θα υποστηρίξει σχήμα οικουμενικής κυβέρνησης.

 http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: