Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Προειδοποιούν» οι Ευρωπαίοι από το Eurogroup …

Πολύ βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών



 

 
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως πως η χώρα μας θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα και έντονα προβληματισμένοι για το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο και την … ρητορική των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων στην Ελλάδα, εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί.

Το «ελληνικό θέμα» βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους περισσότερους να δηλώνουν, προσερχόμενοι στην συνεδρίαση του Eurogroup, να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι «προτίθενται να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά θα πρέπει και η χώρα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

Η ουσία είναι πως το κλίμα στο Eurogroup είναι πολύ … βαρύ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία οι εταίροι και πιστωτές της χώρας μας δεν μοιάζουν πλέον διατεθειμένοι να δώσουν στην Αθήνα μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης ακόμα και αν αυτό σημαίνει την πιθανή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ,!

Το πρακτορείο Dow Jones Newswires,  επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, μεταδίδει πως μέλος της ελληνικής αποστολής δήλωνε νωρίτερα ότι «οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο έτοιμοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι ορισμένοι θέλουν κάτι τέτοιο να συμβεί»! (Διαβάστε περισσότερα εδώ )

Ενδεικτικό της πίεσης που αναμένεται να ασκηθεί και στη συνέχεια προς τη χώρα μας, αλλά και της πίεσης που δέχονται από αυτή την κατάσταση οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, είναι και το γεγονός ότι νωρίτερα η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παρενέβη με δήλωσή της στην οποία τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη», δεσμευόμενη παράλληλα να πράξει, η ίδια και οι εταίροι, «τα πάντα για να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στην ανάπτυξη»! Αλλά την ίδια ώρα «προειδοποιούσε» πως … «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα εκλείψει, αν η χώρα ανακαλέσει τους όρους της συμφωνίας»… (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ)

Εξαιρετικά αιχμηροί στις δηλώσεις τους ήταν οι υπουργοί Οικονομικών Ολλανδίας και Αυστρίας και του Βελγίου.

Ο Ολλανδός υπουργός Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, δήλωσε ευθέως πως στο τραπέζι θα μπει ακόμα και το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κίνδυνος που ενέχει μία έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη είναι μικρότερος απ’ ότι ήταν πριν από 18 μήνες. Έχουμε εργαστεί σκληρά ώστε να μετριάσουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου. Γι’ αυτό ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι κατά πολύ μικρότερος απ’ ότι ήταν πριν από ενάμισι χρόνο».

Ενώ είχε κι ένα … μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, λέγοντας πως «η Ελλάδα κινδυνεύει να προκαλέσει τεράστια συμφορά για τους κατοίκους της. Πρέπει να βρουν ένα τρόπο εξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο»! (διαβάστε εδώ)

Από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός ξέκοψε κάθε σενάριο περί εξόδου από το ευρώ, αλλά παραμονής στην ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ώστε η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη χωρίς να εγκαταλείψει την Ε.Ε.». Και υπενθύμισε στους Έλληνες πολιτικούς πως οι δεσμεύσεις της χώρας ισχύουν: «Έχουμε ένα συμβόλαιο και αυτό σημαίνει πως οι όροι πρέπει να τηρηθούν και μόνο τότε θα μεταφερθούν τα χρήματα»…

Ενώ ο Βέλγος υπουργός μίλησε για φτώχεια εφόσον η ελληνική επιλογή είναι η έξοδος από το ευρώ (διαβάστε εδώ)

Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα και τους Έλληνες». Συμπλήρωσε όμως πως … «το τίμημα από μια ελληνική έξοδο θα είναι πολύ υψηλό για όλους». (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

Άποψη με την οποία συμφωνούν κι αρκετοί άλλοι υπουργοί στην Ευρωζώνη. Όπως ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της Ισπανίας, Λούις Ντε Γκουίντος, που προσερχόμενος στο Eurogroup ξεκαθάρισε πως δεν θέλει ούτε να μιλάει για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, λέγοντας μάλιστα ότι «κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αποτυχία για όλη την ευρωζώνη». Και κατέληξε παροτρύνοντας τους Έλληνες να «πάρουν τις αποφάσεις που έχουμε συμφωνήσει να πάρουν» και τους Ευρωπαίους «να βρούμε λύσεις για την Ελλάδα και να προσφέρουμε στήριξη». Παράλληλα ο κύριος Ντε Γκουίντος τόνισε ότι η «πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις παγκόσμιες αγορές», (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς. Ο οποίος εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις εξελίξεις αλλά ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος αν εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ».

Πιο προβληματισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σαρλής. Ο οποίος δήλωσε πως «οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από ευρώ είναι απρόβλεπτες και πρέπει να γίνουν αντικείμενο εικασιών».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι η  Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε αντίθεση μάλιστα με τους «σκληροπυρηνικούς» ομολόγους του των κεντροευρωπαϊκών κρατών, δήλωσε πως δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα στην ατζέντα: «Δεν σχεδιάζουμε μια ελληνική έξοδο, αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Η άποψη μου είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και θα στηρίξω

Τέλος, ο μέχρι πρότινος ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη χώρα μας υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, σήμερα δήλωσε αισιόδοξος ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου, επομένως και η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται βοήθεια από το εξωτερικό.

«Έχουμε μια συμφωνία με την ελληνική δημοκρατία και όχι με ένα πολιτικό κόμμα. Και για αυτό το λόγο είμαι αισιόδοξος ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει πλήρως αυτή τη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φρίντεν.

Ανησυχίες ΔΝΤ για «πολιτικό ατύχημα» στην ευρωζώνη

Ένα «πολιτικό ατύχημα» στην ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει μια οικονομική κρίση, η οποία θα πλήξει το Λουξεμβούργο, αναφέρει το ΔΝΤ στα προκαταρκτικά πορίσματα της ετήσιας έκθεσής του για την οικονομία της χώρας. Το Ταμείο δε διευκρίνισε περαιτέρω τι εννοεί όταν αναφέρεται σε «πολιτικό ατύχημα».

«Μια επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ θα αυξήσει την ανεργία, θα μπορούσε να μεταβάλει την ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και ως εκ τούτου να υποβαθμίσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, οι οποίες προσανατολίζονται στην εγχώρια αγορά. Θα μπορούσε να είναι επιβαρυντική και για τα δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: