Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Παπούλιας: "O κίνδυνος είναι υπαρκτός, σας το λέω μετά λόγου γνώσεως"

Στο φως τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

 
 
Την τραγική κατάσταση της χώρας με τους πλέον δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντάς τους τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να τους αναδείξει την επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί άμεσα η χώρα.

Όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κάρολος Παπούλιας φαίνεται πως είχε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Λούκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιθώργο Προβόπουλο με τις εισηγήσερις των τριών παραγόντων να συνηγορούν στο ότι   «η παράταση της πολιτικής αστάθειας επιφέρει μοιραίες συνέπειες».

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, ο κ. Παπούλια κάνει δραματική έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνοντας ότι « ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως.» και εξηγώντας ότι «έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ακυβερνησία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ασφάλεια του ελληνικού λαού και την ίδια την εθνική μας υπόσταση».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «Έχω ενημερωθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον Υπουργό Οικονομικών για την ταμειακή κατάσταση της χώρας και για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εάν συνεχιστούν οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω της ανασφάλειας που γεννά στους πολίτες η πολιτική κατάσταση».

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά και τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπαί και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς για την «εικόνα των ευρωπαϊκών και οικονομικών δεδομένων» εξηγώντας « ότι έχουμε καθήκον να συμφωνήσουμε». Επισήμανε ότι «Οι διαφορές των θέσεών σας είναι μικρές και ασήμαντες σε σύγκριση με το χρέος σας απέναντι στην πατρίδα» ενώ περιγράφοντας τις θέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «Πιστεύω ότι οι τοποθετήσεις αυτές και των τριών Κομμάτων είναι συμβατές μεταξύ τους και άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία τουλάχιστον μεταξύ των τριών εντολοδόχων κομμάτων και ίσως και με κάποια από τα υπόλοιπα, όπως θα διερευνήσω στις συζητήσεις με τους Προέδρους τους. Εξάλλου στην Ευρώπη και μετά τις ελληνικές εκλογές και την επικράτηση του κ. Ολάντ, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα νέο κλίμα και θα είναι κρίμα η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα να μη μας επιτρέψει να το εκμεταλλευτούμε»

Διαβάστε εδώ όλα τα πρακτικά της συνεδρίασης και δίτε τους δραματικούς διαλόγους. 

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: