Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

«Βαγγέλη πρόσεχε τα γαλάζια παιδιά»

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ προς Βενιζέλο:



 
 



Το φόβο της πλήρους παράδοσης του κράτους στα «γαλάζια παιδιά» εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συζήτηση που είχαν μαζί του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι βουλευτές ζήτησαν δικλίδες ασφαλείας ώστε να προωθηθούν σε καίρια πόστα άνθρωποι που κατέχουν το εκάστοτε αντικείμενο. 

Συγκεκριμένα οι βουλευτές κ.κ. Ρήγας και Ντόλιος κάλεσαν τον κ. Βενιζέλο να συζητήσουν την στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ αν «ακολουθηθούν οι πρακτικές του παρελθόντος» με τοποθέτηση κομματικών στελεχών σε νευραλγικές θέσεις του κράτους. Ζήτησαν επίσης η επιλογή των κρατικών αξιωματούχων να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κομματικά. Ο κ. Ντόλιος συγκεκριμένα ανέφερε πως η επάνδρωση της κυβέρνησης με στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή ουσιαστικά παρέχει συγχωροχάρτι στην πενταετία της Νέας Δημοκρατίας που προηγήθηκε.

O βουλευτής υπογράμμισε επίσης πως δεν πρέπει «το κράτος να γίνει το λάφυρο της νέας εξουσίας». Ο πρόεδρος του κόμματος συμφώνησε και είπε πως ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία μεταξύ των τριών αρχηγών των κομμάτων που συνεργάζονται στην κυβέρνηση και ότι σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας «δεν θα είμαστε απαθείς και αδιάφοροι».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συνεδριάσει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις του προέδρου για την ριζική ανανέωση του ΠΑΣΟΚ και, παράλληλα, ο καθένας να κάνει τις δικές του προτάσεις. Τέλος ο κάθε βουλευτής θα προτείνει ποιο τομέα ευθύνης επιθυμεί ο ίδιος να αναλάβει.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, διευκρίνισε τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και τα πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το δόγμα "δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ, αλλά συνεργαζόμαστε" και ανακοίνωσε πως θα ορίσει τρεις βουλευτές ανά υπουργείο "για υποστήριξη και έλεγχο". Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική στην τακτική που είχε ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. "Ήταν συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και πίεζε για εκλογές" τόνισε.

Ειδικό κεφάλαιο είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για λαϊκισμό και δημαγωγία και υπογράμμισε την στάση ευθύνης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέλαβε και πάλι το κόστος υλοποίησης της λαϊκής εντολής. Στο πλαίσιο αυτό, ευχήθηκε και στη ΔΗΜΑΡ να αντέξει την πίεση από τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο κόμμα, ανακοίνωσε πως τις θέσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα καταλάβουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ "έδειξε" τον Γιάννη Μανιάτη. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως θα συγκροτήσει προσωρινή πολιτική γραμματεία και οργανωτική γραμματεία συνεδρίου.

Ως μέθοδο ανασυγκρότησης υπέδειξε την αυτοργάνωση, κάτι που σημαίνει πως όλοι θα πρέπει να εγγραφούν στο ΠΑΣΟΚ από την αρχή. Επιπλέον, ανακοίνωσε και την έναρξη διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους κι άλλες δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε το τέλος του ΠΑΣΟΚ «όπως το ξέραμε» και παρουσίασε ένα γενικό πλάνο ριζικής ανανέωσης του κόμματος, που αφορά όλα τα οργανωτικά επίπεδα της κομματικής πυραμίδας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τα τελευταία δυόμιση χρόνια, υπογράμμισε πως όλες οι μεγάλες επιλογές του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, συμπαρασύροντας τις κοινωνικές συμφωνίες.

Επίσης, πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το μικρό ποσοστό και την τρίτη θέση και πρότεινε δίκτυο οργανώσεων πολιτών, τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα που να διαχειρίζεται την εσωκομματική δημοκρατία μακριά από την ίντριγκα και τη μικροκομματική πολιτική.

Αναφερόμενος εμμέσως στην παραίτηση του κ. Βερνίκου από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως επελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ πρόσωπα κατάλληλα για τις θέσεις και όχι θέσεις για τα πρόσωπα και συμπλήρωσε ότι πρέπει να σεβόμαστε τη νομιμότητα.

Σε σχέση με την κυβέρνηση συνεργασίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως με την Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται στην κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτίζεται πολιτικά ή αξιακά. Επιτέθηκε στη ΝΔ για το κλίμα διπολισμού που διαμορφώθηκε προεκλογικά και άφησε να εννοηθεί πως η ΔΗΜΑΡ έχει την ευθύνη για την επανάληψη των εκλογών.

Ο Λοβέρδος «απλός στρατιώτης»

Με καθυστέρηση δεκαπέντε λεπτών περίπου έφτασε ο κ. Ανδρέα Λοβέρδος στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και αφού ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ξεκινήσει την ομιλία του.

Ο κ. Λοβέροδς κάθισε σε ένα από τα πίσω έδρανα και μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων από την αίθουσα δεν πήρε τον λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την απόρριψη των δύο προτάσεων για αντιπρόεδρος του κόμματος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο πρώην υπουργός Υγείας θα προτιμήσει να μην έχει ούτε τομέα ευθύνης.

Στις προθέσεις του είναι να περάσει πολιτικά ένα ήσυχο καλοκαίρι και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσει θέματα. Αντίθετα έχει ήδη αποφασίσει την ήρεμη στάση στο εσωκομματικό «παιχνίδι», χωρίς συγκρούσεις, παρ’ ότι διαφωνεί με την στρατηγική Βενιζέλου. Ο κ. Λοβέρδος από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την άποψη πως η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να παίξει με την «εθνική Ελλάδος» και ιδίως το ΠΑΣΟΚ να μην εκπροσωπηθεί σε χαμηλό επίπεδο.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: