Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δεν αποκλείει μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα αξιωματούχος της

Για πρώτη φορά κάτω του 1%


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το ενδεχόμενο το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειωθεί για πρώτη φορά κάτω από το 1% την επόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιδρύματος Πέτερ Πράετ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Financial Times Deutschland».

Μείωση των επιτοκίων σε νέο ιστορικό χαμηλό, αλλά και την ύπαρξη ανάγκης -ειδικά αν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής πανικοβάλουν επιπλέον τις αγορές- για λήψη από την πλευρά της κεντρικής ευρωτράπεζας μη συμβατικών μέτρων για να κατευνάσει τις αγορές, βλέπουν και οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία των οποίων εμφανίζεται να κρατά μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου.

«Δεν υπάρχει δόγμα που να ορίζει ότι το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 1%», τονίζει ο γερμανικής καταγωγής Βέλγος οικονομολόγος που είχε αποτελέσει συμβιβαστική επιλογή για την αντικατάσταση του Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ και αιτιολογεί την πιθανή απόφαση ως κίνηση ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Προειδοποιεί, ωστόσο, για τους κινδύνους από την διατήρηση του βασικού επιτοκίου σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο διάστημα.

Μείωση επιτοκίου στο 0,75% βλέπουν οικονομολόγοι

Σαρανταοκτώ από τους 71 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια την επόμενη Πέμπτη, με την πλειοψηφία να προβλέπει μείωση στο 0,75%, ποσοστό στο οποίο θα παραμείνει έως το 2014 τουλάχιστον.

«Μια μικρή μείωση θα δικαιολογείτο ακόμα και χωρίς την τωρινή αναζωπύρωση των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές», είπε ο Christian Schulz, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank.

«Ειδικά εάν τα αποτελέσματα της συνόδου της ΕΕ δημιουργήσουν πανικό στις αγορές, αλλά θεωρηθούν από την ΕΚΤ πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η ΕΚΤ ίσως μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από 25 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έδειξε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ πιθανώς να συμφωνήσουν στα πρώτα βήματα για μια τραπεζική ένωση και ίσως μια δημοσιονομική ένωση - αν και με πολύ αόριστους όρους.

Ωστόσο, ελάχιστοι πιστεύουν ότι η Σύνοδος θα καταλήξει σε μέτρα για άμεση στήριξη της ευρωζώνης που μαστίζεται από την κρίση χρέους.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η τωρινή κρίση θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο στο 0,75% από 1% την επόμενη εβδομάδα.

Εικοσιένα από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε ένα περίγραμμα για την προώθηση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης, ενώ 17 εξ αυτών πιστεύουν ότι το περίγραμμα θα αφορά μόνο την τραπεζική ένωση.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ θα καταφύγει σε νέα μέτρα για να ηρεμήσει τις αγορές μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Δεκαεννέα από τους 43 οικονομολόγους που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει επιπλέον μέτρα, είπαν ότι πιθανώς να παρέχει στο μέλλον περισσότερη φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες μέσω των μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: