Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τρία κόμματα διεκδικούν την αριστερή πτέρυγα της Βουλής

Ανταγωνισμός ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Τα έδρανα του ΚΚΕ στην αριστερή πτέρυγα της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, διεκδικούν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, εν όψει της ορκωμοσίας την Πέμπτη των βουλευτών που εξελέγησαν κατά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας φέρεται να κάλεσε τα τρία εμπλεκόμενα μέρη «να τα βρουν μεταξύ τους», ενώ συνέστησε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να μην πειράξουν το ΚΚΕ, το οποίο καταλαμβάνει από τη μεταπολίτευση έως σήμερα τα πρώτα έδρανα της αριστερής πτέρυγας.

Ωστόσο, το ΚΚΕ είναι πλέον η έβδομη κοινοβουλευτική δύναμη, διαθέτει μόλις 12 βουλευτές και υπολείπεται των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων. Πάντως ο Περισσός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει αμαχητί τη θέση αυτή, την οποία όμως διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους δικού του πολιτικού συμβολισμού. Πολύ περισσότερο τώρα που ένα κόμμα της Αριστεράς έχει καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως επικρατέστερο σενάριο συμφωνίας των τριών κομμάτων είναι τελικώς το ΚΚΕ να υποχωρήσει και να καθήσει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή πτέρυγα και η ΔΗΜΑΡ να καταλάβει τα μπροστινά έδρανα της διπλανής πτέρυγας. Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μοιραστούν σε θέσεις και πίσω από τη ΔΗΜΑΡ ώστε να χωρέσουν όλοι.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε περίπτωση διαφωνίας των κομμάτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση, «ο προσδιορισμός των θέσεων γίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και την κοινοβουλευτική παράδοση».

Θρίλερ για αντιπρόεδρο από τη Χρυσή Αυγή

Σε θρίλερ ενδέχεται να μετατραπεί η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής, καθώς μια θέση από τις επτά που προβλέπει ο Κανονισμός για τα πέντε κατά σειρά κοινοβουλευτικά κόμματα, προαλείφεται για τη Χρυσή Αυγή, η οποία φέρεται αποφασισμένη να προτείνει, ή τον βουλευτή Επικρατείας Χ.Παππά ή τη σύζυγο του Ν.Μιχαλολιάκου, κυρία Ελένη Ζαρούλια.

Ωστόσο, η προτροπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου προς τα κόμματα να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε η θέση να μείνει κενή, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: