Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υγείας. Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.
«Η πατρίδα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Θα εργαστούμε». Με αυτές τις φράσεις ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, εξέφρασε τη δέσμευσή του για σκληρή δουλειά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των πολιτικών του υπουργείου, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΚΑ από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, πρύτανη του Παντείου, Γρηγόρη Τσάλτα, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συναδελφικότητας και αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών.

Στο έργο του υπουργείου «τεράστιο ρόλο παίζει ο άνθρωπος» ανέφερε ο νέος υπουργός και έκανε λόγο για υπουργείο πολυσχιδές και με πολλές επικαλύψεις με άλλα υπουργεία.

Ο κ. Λιβιεράτος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον προκάτοχό του «σε σχέση με το έργο του και το ήθος του», καθώς επίσης και τη χαρά του για την επικείμενη συνεργασία του με τον αναπληρωτή υπουργό και πρώην υπεύθυνο του τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, και τον υφυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

«Θα είμαστε μαζί σαν μία ομάδα και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο της κυβέρνησης Πικραμμένου, λέγοντας ότι ήταν «κυβέρνηση η οποία πρόσφερε υπηρεσίες στην πατρίδα».

Ο κ. Λιβιεράτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολική σημασία της παραλαβής από έναν συνάδελφό του, καθώς όπως είπε «αποδεικνύεται ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει στην πατρίδα».


«Παραδίδω το ΥΠΕΚΑ σε τρεις αξιολογότατους ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματά του» δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός, Γρηγόρης Τσάλτας, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Παιδείας, καλώντας παράλληλα τα πρόσωπα της ηγεσίας «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη δειλιάσουν πουθενά, έτσι ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο», καθώς «είναι η τελευταία μας ευκαιρία», όπως τόνισε.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο, την χαρακτήρισε «σκληρό διάλειμμα» από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ενώ όπως είπε, αναλαμβάνοντας το υπουργείο διαπίστωσε «να έχει "καθίσει" το κράτος με πάρα πολλές εκκρεμότητες και πολλά που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν είχαν γίνει».

Ο κ. Τσάλτας έκανε λόγο για «τιτάνιο έργο» με 140 υπουργικές αποφάσεις, 8 υπουργικά διατάγματα και 6 ΚΥΑ, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα, αναφέροντας ως παραδείγματα την απόφαση για την προστασία των μικρών υγροτόπων των νησιωτικών περιοχών της χώρας, κατόπιν αιτήματος των ΜΚΟ, και την ανακήρυξη της λίμνης της Καστοριάς σε προστατευόμενη περιοχή.

«Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το έργο των προστίμων σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα στους ειδικούς και γενικούς γραμματείς του υπουργείου αναφέροντας ότι «στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με βοήθησαν να ξεπεράσω σκοπέλους».

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν να μιλάμε πολύ λίγο, να δουλεύουμε πάρα πολύ και να είμαστε πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί» δήλωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, και συμπλήρωσε: «Αυτό θα είναι και το μότο του ΥΠΕΚΑ, για να πετύχουμε σε επίπεδο εθνικό».
Την πεποίθηση ότι ο Τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής και πρωταγωνιστής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, διατύπωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την τελετή παραλαβής τού νέου, αυτόνομου πλέον, υπουργείου.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η νέα υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει συλλογική προσπάθεια, διευκρινίζοντας ότι μεμονωμένες ενέργειες δεν προωθούν τον Τουρισμό.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της, η νέα υπουργός υπογράμμισε ότι κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων. Η Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για έκτακτο σχέδιο άμεσης ενεργοποίησης (πρόγραμμα εκατό ημερών) σημειώνοντας «ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι συνθήκες επιβάλλουν έργα και όχι λόγια», επισήμανε.


Από την πλευρά της, η απερχόμενη υπουργός, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, στάθηκε στη βούληση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να προτάξει τον τουρισμό ψηλά στην πολιτική ατζέντα και ζήτησε να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης για τον τουρισμό.

Με αφορμή την υλοποίηση του αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, σε ανακοίνωσή του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) σημειώνει ότι η επανίδρυση υπουργείου Τουρισμού και ο διορισμός της Όλγας Κεφαλογιάννη ως υπουργού Τουρισμού, καθόσον ήταν τα τελευταία χρόνια αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα τουρισμού, αποτελούν σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και συγχρόνως εκπλήρωση μιας σημαντικής προσωπικής στρατηγικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η επιτυχία όμως του εγχειρήματος για τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με το ΞΕΕ, προϋποθέτει ότι το νέο υπουργείο θα εξοπλισθεί και θα θωρακισθεί με τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά «εργαλεία», έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Αλέξανδρος Αγγελόπουλος σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ επισήμανε ότι "μόνο θετικό μπορεί να είναι ότι το πλέον δυναμικό πεδίο ανάπτυξης της Ελλάδας, ο τουρισμός, απέκτησε ξανά υπουργείο, στο οποίο προΐσταται η μέχρι τώρα τομεάρχης του. Στη φθίνουσα πορεία του κλάδου, με τα πλείστα προβλήματα, μια τέτοια εξέλιξη υπόσχεται έναν επί της ουσίας διάλογο και γρήγορες, ουσιαστικές αποφάσεις, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.
«Αναλαμβάνω το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, της βαριάς ευθύνης που επωμίζομαι απέναντι στον τόπο, στον ελληνικό λαό, κυρίως όμως απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους και στην ελληνική διοίκηση, απ' την καλή, χρηστή και αποτελεσματική λειτουργία της οποίας εξαρτάται εν πολλοίς, το μέλλον αυτού του τόπου» τόνισε ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, παραλαμβάνοντας σήμερα το υπουργείο από τον υπηρεσιακό υπουργό Παύλο Αποστολίδη.
Ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας: «Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί τους με στόχο την ενδυνάμωση της διοικητικής μας ικανότητας για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης».
Τόνισε δε ότι «θα αξιοποιηθούν όλες οι προσπάθειες και θα σεβαστούμε τη διοικητική νομιμότητα» και συμπλήρωσε:«Θα πραγματοποιήσουμε μελετημένες και προσεγμένες τομές και ρήξεις».
Επίσης, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άνοιξε την πόρτα του διαλόγου, σημειώνοντας: «Θα ενεργήσουμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και φαντασία, θα ακούμε, θα μελετούμε και συνεννοούμαστε. Θα αποφασίζουμε με διαφάνεια και μετά από καλόπιστο και υπεύθυνο διάλογο».
Τέλος, ο κ. Μανιτάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τον πρότεινε για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολίδης καλωσόρισε τον κ. Μανιτάκη στο υπουργείο και του ευχήθηκε «καλή δύναμη» στο δύσκολο έργο του.
Ο νέος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, με τη σειρά του, αναφερόμενος στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είπε ότι θα επανασχεδιαστούν οι δομές και οι διαδικασίες της διοίκησης με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηλεκτρονική γραφειοκρατία δεν παύει να είναι γραφειοκρατία». 
«Το ενιαίο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν αποτελεί υποβάθμιση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Αντιθέτως, αποβλέπει στην αξιοποίηση των συνεργιών. Επενδύουμε στον πολιτισμό, που τον θεωρούμε τη δυναμική μας ταυτότητα στη δημιουργική μας πορεία προς το μέλλον».

Με αυτά τα λόγια ο νέος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρέλαβε το μεσημέρι από την υπηρεσιακή υπουργό, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, και τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, το υπουργείο της οδού Μπουμπουλίνας, στο οποίο έφτασε συνοδευόμενος από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα και τους υφυπουργούς, Θ. Παπαθεοδώρου και Ι. Ιωανννίδη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό, αλλά και την αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους του υπουργείου: «Στην περιπέτεια που θα ζήσουμε μαζί, να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον για κάτι καλύτερο και ελπιδοφόρο» είπε. Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις από την παράδοση του υπουργείου Ανάπτυξης στον Κωστή Χατζηδάκη, από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.
Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κατά την τελετή ο νέος υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, δήλωσε:
"Η υποκατάσταση των Σωμάτων Ασφαλείας δεν προβλέπεται ούτε από το δικαιακό ούτε από το αξιακό μας σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι οι γυναίκες και οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας θα σταθούν συνταγματικοί φρουροί της ασφάλειας του Πολίτη και της προστασίας του Πολιτεύματος.


Κατά την παράδοση του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Ελευθέριο Οικονόμου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Μπονάτσος, το προσέφερε ως δώρο ένα κράνος.
Αστειευόμενος ο κ.Δένδιας, ανέφερε ότι ο το δώρο θα ήταν πιο χρήσιμο να δοθεί στον ίδιο, και ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στο ίδιο κλίμα σημείωσε:
"Κι εσείς θα λάβετε ένα τέτοιο".  
«Θα βγούμε από την κρίση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών από τον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη.
Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ.

Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου.
Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ..enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: