Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

«Η Ευρώπη αντέχει κατάρρευση της Ελλάδας»

Ιταλία και Ισπανία στο επίκεντρο του Τόμας Μάγιερ, της Deutsche Bank



 
 




«Το πρόβλημα της ευρωζώνης στρέφεται από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στο κέντρο. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ μεγάλες οικονομίες για να διασωθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» με αυτά τα λόγια περιγράφει ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωζώνη μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». 

Ο κ. Μάγιερ, η θητεία του οποίου στην Deutsche Bank λήγει αύριο  με αφορμή δημοσιεύματα διεθνών Μέσων που αναφέρουν πως συζητούνται σενάρια στήριξης της ισπανικής οικονομίας μέσω της Ε.Ε και του ΔΝΤ αναφέρει πως η Ισπανία δείχνει καλύτερα σημάδια από ότι η Ιταλία και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη γειτονική χώρα τονίζει πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι πρέπει να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας του, αλλιώς κινδυνεύει να αντικατασταθεί από δημαγωγούς που υπόσχονται να ακυρώσουν τις συμφωνίες, στρέφοντας την Ιταλία έξω από τις διεθνείς αγορές. 

Ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank αναφέρει χαρακτηριστικά «το περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέος της Ιταλίας, δηλαδή έξι φορές μεγαλύτερο από της Ελλάδος είναι αδύνατον να καλυφθεί από το ΔΝΤ και τον ESM. Συνεπώς θα πρέπει να παρέμβει η ΕΚΤ για να προλάβει την οικονομική καταστροφή». .protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: