Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Από φέτος αρχίζουν οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ

Το πακέτο των μέτρων θα δοθεί στην τρόικα μετά την συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη



 



Να εφαρμόσει νωρίτερα -και από φέτος κιόλας- περικοπές στο δημόσιο προτείνει στην Τρόικα η κυβέρνηση, προκειμένου να μην περικοπούν τελικά τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και για να καλυφθούν οι «τρύπες»  στο έλλειμμα του 2012 και οι πρόσθετες περικοπές των 11,5 δισ. για το 2013-14.
Σύμφωνα με παράγοντα που μετείχε στις συσκέψεις, η πρώτη συζήτηση με τους απεσταλμένους των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διεξήχθη σε καλό κλίμα και κινήθηκε σε δύο άξονες:
-          Για τα μέτρα του 2012: η κυβέρνηση προτείνει ισοδύναμα δημοσιονομικά αντίμετρα, ύψους 200 εκατ. ευρώ για να μη γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Σήμερα κιόλας το υπουργείο θα καταθέσει νομοσχέδιο για διαβούλευση με μέτρα περικοπής 27 εκατ. ευρώ. Θα προβλέπεται ότι τα 17 εκατ. θα προέλθουν από μείωση των μισθών των υπουργών, στο ύψος του μισθού του βουλευτή. Άλλα 10 εκατ. θα προέλθουν από περικοπές καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών, κυρίως με νέο δια νόμου «ψαλίδι» στα ενοίκια που πληρώνει το δημόσιο σε ιδιώτες (θα ξεκινά από 10% και θα κλιμακώνεται σε 15% και 20% αναλόγως του ύψους του ενοικίου).
Στη βάση αυτή θα γίνουν επιπρόσθετα και άλλα μέτρα και περικοπές από άλλα υπουργεία, όπως η μείωση του εφάπαξ στους υπαλλήλους του δημοσίου που θα ισχύσει -όπως όλα δείχνουν- από φέτος.

-          Για τα μέτρα του 2013-2014: η κυβέρνηση ζήτησε και πάλι επιμήκυνση στο στόχο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ, σε μια τετραετία αντί για μια διετία που προβλέπεται.

Η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα πρόσθετα μέτρα είναι έτοιμη, αλλά δεν παρουσιάστηκε στην Τρόικα πριν κατατεθεί στους πολιτικούς αρχηγούς το μεσημέρι σήμερα. Η Τρόικα το δέχτηκε επειδή επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα μέτρα.
Καθώς όμως δεν εξασφαλίστηκε ακόμα η συμφωνία των ελεγκτών για το πακέτο μέτρων, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε να λάβει νωρίτερα -από φέτος κιόλας όπως ειχε αποκαλύψει προ εβδομάδος το protothema.gr-  μέτρα περικοπών, που θα …αφαιρεθούν από τη λίστα των 11,5 δισ. που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

«Οι συνομιλίες πάνε καλά», δήλωσε ο επικεφαλής της τρόικα Πoλ Τόμσεν μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με τους κυρίους Στουρνάρα και Χατζηδάκη.

Η έλλειψη ρευστότητας «καίει» κυβέρνηση και τρόικα

Την υστέρηση στην πορεία εκτέλεσης των διαρθρωτικών αλλαγών που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να πέσουν οι τιμές, υποσχέθηκε στην Τρόικα πως θα καλύψει με ταχείς ρυθμούς ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, με «αιχμή του δόρατος» το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και την μείωση των διοικητικών βαρών.

«Έχουμε πόλεμο, αλλά ορισμένοι νομίζουν ακόμα ότι πρόκειται για πυροτεχνήματα» ανέφερε με νόημα παράγοντας του υπουργείου που μετείχε στις συσκέψεις με τους ελεγκτές, για να καταδείξει την αναγκαιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, η συζήτηση με τους ελεγκτές επικεντρώθηκε στο πεδίο των διαθρωτικών αλλαγών και στον περιορισμό του Δημοσίου και της γραφειοκρατίας, για να γίνει η Ελλάδα φιλική για επενδύσεις.

Ο υπουργός έθεσε το θέμα της έλλειψης ρευστότητας, ενώ τόνισε και την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων προωθείται η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, στις προτεραιότητες του υπουργείου -που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα- περιλαμβάνεται και η άρση εμποδίων στην είσοδο σε «κλειστές» αγορές και επαγγέλματα.

Θα ζητηθεί και η συνεργασία με το ΟΟΣΑ για την παρέμβαση για τη μείωση στα διοικητικά βάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: