Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ηλεκτρονικό δίχτυ για τη φοροδιαφυγή Προτυπωμένο το ποσό της σύνταξης στη δήλωση της εφορίες

 
Τέλος από του χρόνου, η αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών στους συνταξιούχους  μετά από  τα «λαβράκια» που πιάστηκαν στο ηλεκτρονικό δίκτυ  και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή  ξεπερνά το 10% στα ταμεία που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείο Νομικών)

Τα ασφαλιστικά ταμεία  θα αποστέλλουν κατευθείαν στη ΓΓΠΣ τις συντάξεις που κατέβαλαν  και ο συνταξιούχος θα λαμβάνει σπίτι του , φόρμα φορολογικής δήλωσης με τυπωμένο από το ΚΕΠΥΟ το ποσό της χορηγούμενης  σύνταξης.

Συγκεκριμένα , οι  διασταυρώσεις που  έκανε το Υπουργείο Εργασίας με το ΚΕΠΥΟ  έδειξαν ότι 3.000 συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών  είτε δεν δήλωναν καθόλου τη σύνταξή τους στη φορολογική τους  είτε δήλωναν μικρότερο ποσό από αυτό που λάμβαναν.

Επίσης ,το 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ το 12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα, δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.

Οι διασταυρώσεις εντόπισαν και ένα σημαντικό ποσοστό συντάξεων που επανελέγχονται καθώς  υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι παράνομες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ποσοστό συνταξιούχων αναπηρίας στο Ταμείο  φθάνει  στο 11,3%, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία κινείται στο 7,7%, διαφορά «στατιστικά σημαντική».

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης εκτιμά ότι  με τον εντοπισμό των παράνομων και αδήλωτων συντάξεων ,από την 1η Ιανουαρίου του 2013, να έχει εξυγιανθεί πλήρως το σύστημα συνταξιοδοτικών παροχών από «μαϊμού» συντάξεις και απώλεια πόρων. Στο εξής, όπως έχει εξαγγείλει- καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται, χωρίς τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Αυτοί οι δύο μοναδικοί αριθμοί, που αφορούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του κάθε πολίτη, αξιοποιούνται πλέον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: