Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΕΚΘΕΤΗ Η ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ


Εισαγγελική παρέμβαση για σκανδαλώδεις συμβάσεις της ΔΕΗ


Εισαγγελική παρέμβαση για σκανδαλώδεις συμβάσεις της ΔΕΗ
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC που έκανε λόγο γιααδιαφανείς διαδικασίες και απευθείας ανάθεση έργων σχετικού με τη συντήρηση μηχανημάτων της. 
Το σκάνδαλο αφορά δύο συμβάσεις της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών (ΔΠΑΝ) για την ανάθεση δύο έργων τα οποία κοστολογήθηκαν σε 1.706.625 και 1.157.148 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. 

Η ανάθεση των έργων έγινε «με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς δημοσίευση προκήρυξης», ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το έργο διενεργήθηκε από τη ΔΠΑΝ και όχι από τη Διεύθυνση Υλικού και Προμηθειών Παραγωγής (ΔΥΠΠ) ή τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής, όπως συμβαίνει συνήθως για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό οι ιθύνοντες της εν λόγω διεύθυνσης της υπηρεσίας πέτυχαν να δώσουν το έργο σε εταιρεία της αρεσκείας τους, φουσκώνονταςπαράλληλα το τίμημα κατά το δοκούν, εις βάρος, φυσικά των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση τις ανώτατες τιμές της αγοράς, το συνολικό τίμημα δεν θα έπρεπε να ξεπερνά σε καμία των περιπτώσεων το 1,8 εκατ. ευρώ και για τις δύο συμβάσεις.

Η αντίδραση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Απόδοσης και Ελέγχου της ΔΕΗ, για το έργο είναι ενδεικτική: Σε υπόμνημά της, αναφέρεται σε σοβαρές παρατυπίες και πρότεινε την αλλαγή πολιτικής στον τρόπο της ανάθεσης. Ωστόσο, κανείς από τους ιθύνοντες δεν την έλαβε σοβαρά υπ όψιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: