Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Καμία απόφαση για τα 11,9 δισ. ευρώ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Παραμένουν οι ενστάσεις


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Οι ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη για τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ παραμένουν, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής.

Στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων δεν ελήφθη καμία απόφαση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τρόικα έχει ήδη αρχίσει τις επαφές της και το μεσημέρι της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου στις 19:30 την Τετάρτη, εν όψει και του Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα εξετασθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Φ.Κουβέλης: Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τη ΔΗΜΑΡ

Από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη των τριών έγινε σαφές ότι ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει μέχρι τέλους στα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει στο πλαίσιο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την κατανομή των μέτρων, ούτε ελήφθη κάποια απόφαση. Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι τα μέτρα να μην προκαλέσουν πρόσθετη αιμορραγία στα χαμηλά εισοδήματα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύνατοι και να συνοδευτούν από μέτρα ανάπτυξης.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο για την ΔΗΜΑΡ. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι όποιες αξιώσεις έχουν αποδέκτη μια κοινωνία τεμαχισμένη» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.
Ευ.Βενιζέλος: Δεν υπάρχει θέμα στήριξης της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στη δική του στρατηγική για αξιοποίηση όλων των επιχειρημάτων προκειμένου να επιτευχθεί η επιμήκυνση, ωστόσο σημείωσε ότι «αφού δεχθήκαμε τη λογική του πρωθυπουργού» συνεχίζουμε στην εξειδίκευση των μέτρων.
Όπως είπε ο Ευ.Βενιζέλος: «Θεωρώ δεδομένο ότι μετά τη συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα θα δοθεί το συμφωνηθέν αντάλλαγμα, θα δοθεί η παράταση που προβλέπεται ρητά στη συμφωνία με τους εταίρους και θα δοθεί η δόση. Και μετά τις δηλώσεις Ντράγκι θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους».
Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι τα μέτρα να έχουν ισορροπία και να υπάρξουν αντίρροπα πακέτα μέτρων κοινωνικής προστασίας, ανάπτυξης και υπέρ της απασχόλησης.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μέτρα, καθώς η τρόικα δεν δέχθηκε όλες τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί τις δικές του αντιπροτάσεις.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι έχει και το ΠΑΣΟΚ «κόκκινες γραμμές», αλλά υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα στήριξης της κυβέρνησης. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε τη χώρα, αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη της κοινωνίας» επισήμανε. Χαρακτήρισε, δε, τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά εξαιρετική και εξήγησε ότι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν αίσθημα ευθύνης γιατί γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα.
Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους
Μετά τις δηλώσεις του Ευ.Βενιζέλου και του Φ.Κουβέλη, η κυβέρνηση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Οικονομικών χρησιμοποίησε λιγότερο δραματικούς τόνους. Ο Σ.Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη», ενώ ο Γ.Στουρνάρας παρατήρησε ότι λίγα είναι τα μέτρα που δεν έχουν γίνει αποδεκτά.
«Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν υπάρχει καλός και κακός».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αγωνία που υπήρχε κατα τη διάρκεια της σύσκεψης για το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα για ορισμένα από τα μέτρα και τόνισε πως πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητα και την κοστολόγηση τους.

«Και εμείς δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές των συντάξεων» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι να βρεθούν μέτρα που να είναι αποδεκτά με στόχο τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη στη νεα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, με τη σειρά του, ότι «τα μέτρα πρέπει να "κλείσουν" το συντομότερο δυνατό» και πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών συζητούν για τα μέτρα.

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν ενστάσεις για τα μέτρα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Έντονες ενστάσεις δεν θα το έλεγα. Συζήτηση γίνεται για να καταλήξουμε στο άριστο μείγμα των μέτρων» και συμπλήρωσε ότι λίγα είναι τα μέτρα που δεν έχουν γίνει αποδεκτά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: