Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ «ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ» ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ


Ενστάσεις της τρόικα για συγκεκριμένα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ.


Ενστάσεις της τρόικα για συγκεκριμένα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ.
Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα, με τους δανειστές να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για ορισμένα μέτρα, με περαιτέρω συζήτηση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς εξέφρασαν επιφύλαξη για συγκεκριμέμα μέτρα. «Ήταν μια καλή συζήτηση» σχολίασε φεύγοντας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ τόνισε πως «εργαζόμαστε νύχτα και μέρα».

Στη σύσκεψη, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος.

Κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη δίωρη σύσκεψη και ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η τρόικα αμφισβητεί την αποδοτικότητα πάρα πολλών μέτρων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κλειδώσει τίποτε», ενώ άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε πως «πρέπει πρώτα να δουν αποτελέσματα για να καμφθούν οι ενστάσεις τους».

H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε σε αυτήν με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «κανένα σχόλιο».

Στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκαν γενικά θέματα και δεν υπήρξε ενδελεχής συζήτηση για τα μέτρα.

Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των δανειστών να ζητήσουν νέα μέτρα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συνάντησή τους με τον Αντώνη Σαμαρά το πρωί της Δευτέρας (11:45).

Δεν υπάρχουν σχόλια: