Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσίευμα του «Der Spiegel» αποκαλύπτει Γιατί η Μέρκελ θεωρεί τώρα καταστροφή πιθανό GREXIT

 

Η καγκελάριος Μέρκελ είναι αποφασισμένη να κάνει το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" στο τεύχος που πρόκειται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε στενούς της συνεργάτες πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει καταστροφικά οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα.

«Την ώρα που η Ευρώπη περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η Καγκελάριος Μέρκελ έχει πάρει ήδη την απόφασή της να κρατήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα στην Νομισματική Ένωση» υποστηρίζει χαρακτηριστικά το περιοδικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε ένα ντόμινο χειρότερο και από την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. 

Η άμεση οικονομική συνέπεια μιας εξόδου της Ελλάδας θα κόστιζε 62 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία, ενώ το Βερολίνο θα έπρεπε να εγγυηθεί το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών για να διασωθεί η Ιταλία και η Ισπανία από κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, κάτι που θα ήταν καταστροφικό σε πολιτικό επίπεδο για την κυβέρνηση της Μέρκελ.

Σύμφωνα πάντα με το "Spiegel" πέρα από την έκθεση της τρόικας η Καγκελαρία μελετά μια τελική λύση για την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Με δεδομένο ότι ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας είναι σχεδόν αδύνατο να λάβει τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας του γερμανικού Κοινοβουλίου μελετάται η πιθανότητα «αναδιοργάνωσης» της επόμενης δόσης. Σε αυτό το πλαίσιο κερδίζει έδαφος η ιδέα η επόμενη δόση προς την  Ελλάδα να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη με μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: