Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η Ισπανία ένα βήμα πριν το μηχανισμό...



Μία μόλις ημέρα μετά την άρνηση του οικονομικού Επιτρόπου της Ευρωπαικής Ενωσης Ολι Ρεν ότι η Ισπανία έχει προσφύγει στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Διάσωσης, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η προσφυγή ίσως γίνει πριν το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το..
. ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η ισπανική κυβέρνηση εκδήλωσε ήδη τη διάθεσή της για ενεργοποίηση του Ευρωπαικού Μηχανισμού έτσι ώστε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά χρέους της Ισπανίας. Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι όροι δεν θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί για την Ισπανία καθώς μέχρι σήμερα ικανοποίησε πλήρως όλες τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Η προσφυγή είναι το σωστό βήμα δηλώνει μιλώντας στην DW και ο Γιόαχιμ Φελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Λονδίνο:

«Ναι, πιστεύω πως είναι το σωστό βήμα. Η Ισπανία μόλις παρουσίασε έναν νέο προϋπολογισμό. Το πρόβλημα με την Ισπανία είναι ότι οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει στην αγορά είναι πολύ υψηλοί και αυτό είναι εις βάρος των προσπαθειών εξοικονόμησης χρήματος. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως είναι πιθανό αλλά και σωστό ότι η Ισπανία θα προσφύγει στο μηχανισμό».

Γερμανικό βέτο στα σχέδια της Μαδρίτης;

Η Γερμανία όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, εμφανίζεται αντίθετη και συστήνει στην Ισπανία να περιμένει. Κι αυτό γιατί επτά από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, θα πρέπει να ζητήσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια την έγκριση για τέτοιου είδους αιτήματα. Η Ισπανία πάντως φαίνεται να ανησυχεί μήπως μία εσπευσμένη αίτηση για διάσωσή της μπλοκαριστεί τελικά από τα κοινοβούλια κάποιων χωρών.

Με την αίτηση βοήθειας θα ήταν ανοιχτός ο δρόμος και για την αγορά ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Τι γίνεται όμως με τον πληθωρισμό που τόσο φοβάται κυρίως η Γερμανία;

«Αν δει κανείς τι συμβαίνει με την Ιαπωνία, όπου η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει εδώ και χρόνια κρατικά ομόλογα αλλά και στις ΗΠΑ, όπου και πάλι η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε μαζικά κρατικά ομόλογα, δεν υπάρχει ίχνος πληθωρισμού. Νομίζω ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται όταν η Κεντρική Τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατάει τα επιτόκια πολύ χαμηλά και όταν οι τράπεζες δίνουν πολλά δάνεια. Αλλά στην ευρωζώνη τα πράγματα είναι διαφορετικά», επισημαίνει ο Γιόαχιμ Φελς.

«Βοήθεια με αντάλλαγμα σκληρές προσπάθειες»

Είναι γεγονός πάντως και ανεξάρτητα αν αυτό θα γίνει πριν το επόμενο Σαββατοκύριακο ή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ότι θα λειτουργήσει πυροσβεστικά και για την Ιταλία που αντιμετωπίζει μία ανάλογη κατάσταση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με πηγές του Λαϊκού Κόμματος, στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τους προέδρους των Αυτόνομων Κοινοτήτων που ανήκουν στο Λαικό Κόμμα, αρνήθηκε ότι θα ζητήσει την υπαγωγή της Ισπανίας στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Διάσωσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Είναι όμως αυτή η ενδεδειγμένη λύση, η μια μετά την άλλη οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση, να προσφεύγουν στο μηχανισμό στήριξης;

«Πιστεύω πως το πρόβλημα είναι τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας σε όλες αυτές τις χώρες» απαντά ο Γιόαχιμ Φελς. «Το πρόβλημα είναι επίσης ότι οι αγορές ζητούν πολύ υψηλούς τόκους. Και όπως σας είπα, αυτό παρεμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως προσωρινά είναι σωστό να δοθεί βοήθεια. Φυσικά μόνο με αντάλλαγμα σκληρές προσπάθειες».

Στο μεταξύ και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο ισπανικό spread, που βρίσκεται σήμερα στις 428 μονάδες έναντι 460 την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στην Ισπανία και τα στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας το μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, 80.000 ακόμη Ισπανοί προστέθηκαν στις λίστες του ταμείου ανεργίας και ο συνολικός αριθμός ανέργων στη χώρα ανέρχεται στους 4.705.000 πολίτες....
Πηγή: Deutsche Welle skai

Δεν υπάρχουν σχόλια: