Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ E-MAIL ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Eπιμένει η τρόικα σε μειώσεις μισθών και περικοπές αποζημιώσεων


http://newpost.gr/post/157784/Epimenei-i-troika-se-meioseis-misthon-kai-perikopes-apozimioseon/ 
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων των απολύσεων, έθεσαν εκ νέου, στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την δίωρη συνάντησή τους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail που απέστειλαν πριν ένα μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας με το οποίο ζητούσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε «να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα θέματα αιχμής, όπως οι αποζημιώσεις, η διευθέτηση χρόνου εργασίας και ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού των κατώτατων ορίων, που κρίνονται ως προαπαιτούμενα από την τρόικα. 

Για το ωράριο, αναζητείται φόρμουλα υιοθέτησης ευέλικτων μορφών, που δεν θα επηρεάζουν το χρόνο απασχόλησης, αλλά θα επιμηκύνουν τη λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

Ταυτόχρονα, κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% κάτι που τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να καταργηθεί, προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται μετά από συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη.

Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Ουσιαστικά, μελετάται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα στο 5%.

Σύμφωνα με το «Βήμα» στο περιεχόμενο του e-mail προτείνονται οι εξής αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις: 

- Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

- Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζόμενου από την επιχείρηση. 

- Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας έκανε την έξης δήλωση:

«Έγινε μία εκτενής συζήτηση για μείζονα ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 

Συζητήσαμε το θέμα του κατώτατου μισθού, το ζήτημα της αναβάθμισης και θωράκισης του ΣΕΠΕ καθώς και την αξιολόγησή του από το ILO, το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως και το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους θέμα το οποίο μας απασχολεί και εμάς ως κυβέρνηση.

Τέλος, τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: