Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Συνελήφθη ο Γιάννης Σμπώκος

Συνελήφθη ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος στο σπίτι του στην Κηφισιά. Άνδρες του οργανωμένου εγκλήματος, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του πρώην γενικού γραμματέα στην οδό Καραϊσκάκη και τον συνέλαβαν, μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής.
Ο Γιάννης Σμπώκος είχε πάρει προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό γιατί οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ύποπτος φυγής, καθώς είχαν περιέλθει σε γνώση των αρχών στοιχεία ότι πριν από μερικές είχε επιχειρήσει να φύγει από τη χώρα. Άλλες πηγές, κάνουν λόγο για νέα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν και οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, τρεις ημέρες πριν απολογηθεί για την υπόθεση. 

Το κατηγορητήριο σε βάρος του,  το οποίο κάνει λόγο για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», είναι ιδιαίτερα βαρύ.  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο κ. Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, είχε αποδώσει τον Γιάννη Σμπώκο πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεταφορές χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, ενώ καταπέλτης ήταν για τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών και στην συμπληρωματική του απολογία πριν από μερικές ημέρες.
"Κατ' επανάληψη, ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι περιμένει ο Σμπώκος να του φέρει τα λεφτά. Γνωρίζω από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο, ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο ίδιος, ο Σμπώκος, ο Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αl Sayad Fouad. Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και τον Σμπώκο. Ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε Τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος", είπε στον ανακριτή ο εξάδελφος του πρώην υπουργού.
Δεκάδες αναφορές στον πρώην "εξ απορρήτων" του έκανε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός στις σημειώσεις του που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές. Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε επιτακτικά από έναν Γιάννη ή Boskos-που οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για τον Γιάννη Σμπώκο- να του επιστρέψει πίσω 1 εκατ. ευρώ. enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: