Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για ανατροπές σε μισθούς και αποζημιώσεις

Στο στόχαστρο και οι ωριμάνσεις


Για τη μείωση του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης πιέζει η τρόικα, ωστόσο το υπουργείο Εεγασίαςε λέει ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμα «ώριμος» ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα
Για τη μείωση του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης πιέζει η τρόικα, ωστόσο το υπουργείο Εεγασίαςε λέει ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμα «ώριμος» ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.

Η συνάντηση διήρκεσε 2,5 ώρες περίπου. Στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 άτομα με ειδικές ανάγκες, μέλη του ΠΑΜΕ, που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής της τρόικας.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα που αφορούν στις τριετίες για τον κατώτατο μισθό, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την ευελιξία του χρόνου εργασίας.

Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% κάτι που τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να καταργηθεί, προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται μετά από συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη.

Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Ουσιαστικά, μελετάται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα στο 5%.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ακόμα η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων.

Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση του ποσού της αποζημίωσης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου προειδοποίησης κατά 2 ή και 3 μήνες για όλους τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, η τρόικα πιέζει και για τη μείωση των αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το υπουργείο Εργασίας.
Τέθηκε το θέμα της δημιουργίας του μηχανισμού με τον οποίο θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός, της αξιολόγησης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Εκ μέρους της τρόικας, όπως ανέφερε ο υπουργός, τέθηκε το θέμα της μείωσης του ύψους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, το οποίο, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας κρίνει ότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος να «ανοίξει».
ΣΥΡΙΖΑ: Δίνουν γη και ύδωρ στην τρόικα
«Ο υπουργός Εργασίας δίνοντας "γη και ύδωρ" στην τρόικα υπέγραψε νέοσυμβόλαιο οικονομικού και κοινωνικού θανάτου εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων», δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης.
«Η τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να σφαγιάσει για χάρη των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας ό,τι απέμεινε όρθιο από μισθούς, τριετίες, συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θέσεις εργασίας, ωράρια, εργασιακές σχέσεις, αποζημιώσεις απολύσεων και κοινωνικές πολιτικές και ο υπουργός Εργασίας συνυπέγραψε πρόθυμα μαζί τους ένα συμβόλαιο οικονομικής και κοινωνικής εξόντωσης του ελληνικού λαού», προσέθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: