Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η έρευνα στη λίστα Λαγκάρντ θα ήταν νόμιμη, λέει στη Βουλή ο Σπύρος Κλαδάς

Αιχμές κατά Διώτη


Ο Σπύρος Κλαδάς κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
Ο Σπύρος Κλαδάς κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Δεν βλέπω κάποιο νομικό λόγο για να μην εξεταστεί η "λίστα Λαγκάρντ"» δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Σπύρος Κλαδάς,  επικεφαλής του ΣΔΟΕ επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Απρίλιο του 2008.

«Η χώρα είχε υποχρέωση να αξιολογήσει τα στοιχεία. Η λίστα είναι η αρχή ενός ελέγχου που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ενδελεχή έρευνα. Η έρευνα που θα ετελείτο -και ο φορολογικός έλεγχος που θα γινόταν- θα νομιμοποιούσε την πληροφορία και θα έφερνε φορολογικά έσοδα» εκτίμησε.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, η οποία προσπαθεί να ρίξει φως στην επίμαχη υπόθεση, σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Κλαδάς εξέφρασε την έκπληξή του για την τήρηση άτυπων διαδικασιών σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Αιχμές κατά Διώτη

«Η ενασχόληση κάποιου με ένα αρχείο, το οποίο δεν έχει μπει με τη σωστή διαδικασία αλλά ατύπως, θα έλεγα πως αυτή από μόνη της είναι ύποπτη» σημείωσε ο κ. Κλαδάς και προσέθεσε:

«Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Διώτης παρέλαβε ένα αρχείο. Αν παραλάμβανα αρχείο, έπρεπε είτε να το πρωτοκολλήσω για να έχω παγωμένη την εικόνα του αρχείου που παρέλαβα, και μετά θα έκρινα αν είναι παράνομο είτε θα το έστελνα στους εισαγγελείς. Εγώ, λοιπόν, έχω άλλη άποψη. Επειδή είναι το αντικείμενό μου, το λέω ευθαρσώς, εγώ θα εφάρμοζα την κοινοτική οδηγία και θα την εφάρμοζα χθες».

Σχόλια ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η λίστα Λαγκάρντ έχει πειραχτεί».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και τη δήλωσή του ότι η λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε ατύπως την άνοιξη του 2010, έκανε λόγο για «αντιφάσεις».

«Ο κ. Καπελέρης κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών ότι η λίστα τού παραδόθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στα τέλη 2010 με αρχές του 2011. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει στην επιστολή του την άνοιξη του 2010. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά από τις αντιφάσεις αυτές» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Έχω λόγους να πιστεύω ότι η εμπλοκή της "λίστας Λαγκάρντ" ενσωματώνεται σε μία εκστρατεία που έχει ως στόχο όχι να εξυπηρετήσουμε την κρίσιμη αυτή ώρα τα συμφέροντα της χώρας μέσα από την κατοχύρωση της πλήρους διαφάνειας, αλλά εντάσσεται σε μία επιχείρηση διάλυσης ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Μπορεί να διαπιστωθεί αν «πειράχθηκε» η λίστα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να διαπιστώσει εάν διαγράφηκαν ονόματα από το «φλασάκι» που περιέχει η «λίστα Λαγκάρντ», διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ.Σφακιανάκης τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν.Παντελή, τον οποίο επισκέφθηκε για άλλο άσχετο θέμα. 
Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης παρέδωσαν στον προϊστάμενο τους Ν.Παντελή, αναφορά με όλες τις ενέργειες που έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα για τις δύο επίμαχες λίστες ( «λίστα Λαγκάρντ» και λίστα με 36 ονόματα πολιτικών).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: