Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ESM



«Η έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣ συνιστά ένα ιστορικό βήμα για την οικοδόμηση της νομισματικής Ένωσης. Η ευρωζώνη διαθέτει πλέον ένα μόνιμο και αποτελεσματικό τείχος ασφαλείας», δήλωσε...
ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο ESM δεν είναι ένα απομονωμένο όργανο, εντάσσεται σε ένα σύνολο για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει στο συμβούλιο διοικητών του Μηχανισμού.

«Η παλέτα των εργαλείων του Μηχανισμού είναι η ίδια με αυτήν του ΕΤΧΣ, με προγράμματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λοιπά», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τέθηκε σήμερα σε ισχύ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών του, στο οποίο μετέχουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.

Ο ESM θα είναι πλήρως λειτουργικός όταν οι χώρες-μέλη αρχίσουν να καταβάλουν τη συμμετοχή τους, εντός των επόμενων εβδομάδων. Αναμένεται ότι θα είναι σε θέσει να δανείσει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: