Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ



Καταργούνται δεσμεύσεις, περιορισμοί και αναχρονιστικές διατάξεις στη λειτουργία της αγοράς, με τη νέα υγειονομική διάταξη, αλλά και τους Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών που παρουσίασαν ο υφυπουργός...
Ανάπτυξης κ. Θ. Σκορδάς μαζί τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό. 

Οπως επεσήμαναν κατ' αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται οι αγορές και μειώνονται σημαντικά τα διοικητικά κόστη των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των βιομηχανιών και επιχειρήσεων που πουλάνε κι άλλα προϊόντα.

Αναλυτικότερα με την υγειονομική διάταξη καταργούνται προϋποθέσεις περί ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα. Ετσι π.χ. ένα κρεοπωλείο θα μπορεί, χωρίς περιττές άδειες να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα και χώρο ψητοπωλείου, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων.

Ακόμη σε επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ισχύουν περιορισμοί ως προς τη λειτουργία παρασκευαστηρίου και κουζίνας και οι νέοι κανόνες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι στον τιμοκατάλογο όλων των καταστημάτων θα αναγράφεται αναλυτικά η τελική, η καθαρή τιμή και το ποσό ΦΠΑ. Ειδικά στα καταστήματα αναψυχής και εστίασης η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις αποδείξεις. 

Επίσης μειώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη των υλικών συσκευασίας ώστε ο καταναλωτής να επιβαρύνεται λιγότερο για τη συσκευασία στην τιμή των χύμα προϊόντων. Κανένα προϊόν δεν θα προσφέρεται και δεν θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή (όπως εμφιαλωμένο νερό, ψωμί κλπ.). Τα καυσόξυλα δεν θα πωλούνται με βάση το βάρος, αλλά τον όγκο. Και καταργούνται  περιορισμοί όπως π.χ. η υποχρέωση των αρτοποιών να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας σε αλάτι και να λειτουργούν μια φορά το μήνα κλιβάνους για ψήσιμο ψωμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: