Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πλειστηριασμούς

Κεντρικό θέμα συζήτησης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις μέσα από ένα "χρηστικό οδηγό"που παρουσιάζεται στο άρθρο της δικηγόρου Άννας Κορσάνου.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Της Άννας Κορσάνου
Τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα έντονες έχουν γίνει οι αναφορές και οι συζητήσεις γύρω από το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Οι συμπολίτες μας που είναι ήδη χρεωμένοι, αλλά και οι υπόλοιποι που δεν είναι ακόμα, αλλά  βλέπουν  μέρα με τη μέρα να οδεύουν σε αυτήν την  κατάσταση κατακλύζονται από πληροφορίες σχετικά με την παράταση ή όχι της αναστολής των πλειστηριασμών, την ενδεχόμενη αλλαγή του νόμου Κατσέλη, την έναρξη πλειστηριασμών από εφορίες για χρέη προς το Δημόσιο. Τελικά γίνονται ή δεν γίνονται  πλειστηριασμοί; Η κύρια κατοικία προστατεύεται πάντα ή όχι;
Κατά το ισχύον νομικό καθεστώς οι πλειστηριασμοί για οφειλές σε Τραπεζικά Ιδρύματα  μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ αναστέλλονται. Προσοχή όμως! Αναστέλλονται μόνο οι πλειστηριασμοί και όχι οι κατασχέσεις. Τι σημαίνει αυτό: Όταν έχει λάβει κάποιος δάνειο έως 200.000 ευρώ από μια Τράπεζα και δεν το αποπληρώνει ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία από πλευράς της Τράπεζας. Δηλαδή πρώτα αποστέλλεται μια εξώδικη δήλωση-καταγγελία της δανειακής σύμβασης και γίνεται απαιτητό όλο το ποσό της οφειλής. Η επόμενη κίνηση που έχει δικαίωμα να κάνει ο δανειστής είναι η έκδοση διαταγής πληρωμής.
 Σαν μέσο άμυνας απέναντι στη διαταγή πληρωμής μπορεί ο οφειλέτης να ασκήσει μέσα σε δεκαπέντε μέρες ανακοπή και αναστολή. Αν δεν ασκηθεί ανακοπή και αναστολή ή αν ασκηθούν και απορριφθούν, η Τράπεζα έχει δικαίωμα να εκδώσει κατασχετήρια έκθεση, δηλαδή να κατάσχει περιουσιακά μας στοιχεία ορίζοντας και ημερομηνία πλειστηριασμού. Προσοχή ο πλειστηριασμός θα ανασταλεί τότε υποχρεωτικά για ημερομηνία πέρα από αυτή για την οποία έχει δοθεί αναστολή πλειστηριασμών για παράδειγμα για μετά την 31/12/2012. Όμως η κατάσχεση υπάρχει, δηλαδή το ακίνητο  είναι πλέον  κατασχεμένο.
Τι γίνεται αν κάποιος έχει οφειλές στην εφορία;  Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία αναστολή πλειστηριασμών. Δηλαδή η οφειλή βεβαιώνεται ταμειακά και κατόπιν μπορεί να δοθεί εντολή για κατάσχεση κάποιου περιουσιακού στοιχείου. Σε επόμενο στάδιο μπορεί να εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Η διαδικασία  αυτή μπορεί να  γίνει ακόμα και για ιδιαίτερα χαμηλά ποσά οφειλών. Για το λόγο αυτό  καλό είναι να επιδιώκουν οι οφειλέτες ρυθμίσεις με την εφορία. Από δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές για να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί  σε ακίνητα οφειλετών του δημοσίου.
 Τι γίνεται αν κάποιος έχει οφειλές σε έναν ιδιώτη, δηλαδή αν χρωστάει σε ένα άλλο πρόσωπο και  όχι σε  τράπεζα ή στην  εφορία;  Στην περίπτωση αυτή και πάλι δεν υπάρχει προστασία από πλειστηριασμούς, καθώς αυτοί δεν αναστέλλονται και οι διαδικασίες εκτέλεσης θα προχωρήσουν κανονικά.
Πολλοί δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους  έχουν προσφύγει στο Ειρηνοδικείο βάσει των διατάξεων του νόμου 3869/2010. Στην περίπτωση αυτή και εφ όσον δοθεί προσωρινή διαταγή από το δικαστή και πάλι υπάρχει πλήρης προστασία της κύριας κατοικίας έως την εκδίκαση της υπόθεσής από το Ειρηνοδικείο που πολλές φορές  μπορεί να είναι και μετά από πέντε έτη και περισσότερο. Άρα για όλο αυτό το διάστημα υπάρχει προστασία της κύριας οικίας από οποιοδήποτε ενέργεια της Τράπεζας.
Με δηλώσεις του υφυπουργού ανάπτυξης έγινε προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα φόβου και πανικού ενδεχομένως που είχε δημιουργηθεί μετά από την κυκλοφορία δημοσιευμάτων, αλλά και  δηλώσεων πολιτικών προσώπων υπέρ μιας ενδεχόμενης άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών. Δόθηκε τα μήνυμα ότι  πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της αναστολής των πλειστηριασμών για ένα έτος  ακόμα. Βέβαια αυτή τη δήλωση θα περιμένουμε να τη δούμε και σε μορφή ψηφισμένου νόμου.http://www.enikos.gr/economy/91120,Ola_osa_prepei_na_gnwrizete_gia_toys_ple.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: