Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Πετύχαμε την επιμήκυνση» του προγράμματος δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας

Αλλαγή κλίματος σε μια μέρα...


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων εξασφάλισε σήμερα η Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

«Σήμερα πετύχαμε επιμήκυνση», δήλωσε, εξηγώντας ότι χωρίς αυτή «θα έπρεπε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2014, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν παίρναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μόνο 13,5 δισ. μέτρα, αλλά 18,5 δισ. μέτρα».

Η Ελλάδα επιδιώκει να περικόψει το χρέος της μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

«Το κούρεμα του χρέους γίνεται με δύο τρόπους [...] ο πρώτος είναι να μειώσεις την ονομαστική αξία. Αυτό αν το κάνεις μονομερώς δεν πρόκειται κανείς να σου ξαναδανείσει λεφτά», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.

«Ο δεύτερος τρόπος, που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσης αξίας είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τις δόσεις αποπληρωμών. Αυτόν τον τρόπο τον διεκδικούμε σήμερα», πρόσθεσε.

Έκλεισε το πακέτο

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών αφού αναφέρθηκε στις «υποχωρήσεις» της τρόικας στο θέμα των εργασιακών είπε ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις με την τρόικα η διαφορά είναι περί όνου σκιάς.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως η κυβέρνηση διεξάγει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα επικαλούμενος τα σημερινά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από το EFSF «ακόμα φθηνότερα και από την Αυστρία», την εξασφάλιση της επιμήκυνσης με λήψη μέτρων 13,5 δισ. (αντί 18,5 δισ. χωρίς επιμήκυνση) και τη μείωση των δαπανών για συντάξεις μισθούς και επιδόματα στα 6,5 δισ. ευρώ (αντί ποσοστού ίσου με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πρωτογενών δαπανών).

«Υπ' αριθμόν ένα στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι η χαλάρωση της θηλιάς του δημοσίου χρέους. Η επιτυχία του προγράμματος αναμένεται να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει ταυτόχρονα αναπτυξιακή ώθηση και να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα κυρίως στα λιμάνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: