Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Διαψεύδουν όλοι

Διαψεύδουν άπαντες ότι η τρόικα έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών που έχουν έως 150 κατοίκους, με το επιχείρημα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η αποκάλυψη φέρεται να είχε γίνει από τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας που διοργάνωσε η Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά.

Διέψευσε ο Μουσουρούλης

Το γεγονός διέψευσε αμέσως ο υπουργός Ναυτιλίας ο οποίος μιλώντας στο enikos.gr έκανε λόγο για «πρωταπριλιάτικο αστείο»:
"Δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανέναν της τρόικας σε υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιο πράγμα. Ακόμα κι αν είχε ειπωθεί θα ήταν μόνο πρωταπριλιάτικο αστείο", είπε χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο κ. Μουσουρούλης.
Ακούστε τι είπε στο enikos.gr



Η διάψευση των υπουργείων

Ακολούθησε η διάψευση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.
 «Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας.
Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα», σημειώνεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
"Εντελώς αβάσιμα είναι τα δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα να ζήτησε εκκένωση ελληνικών νησιών", αναφέρει η Κομισιόν.
 "Η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα εκκένωσης μικρών νησιών" τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, μετά την είδηση που κυκλοφόρησε, ότι η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση, να εκκενωθούν τα νησιά που έχουν έως 150 κατοίκους, καθώς επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση κλιμακίου της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, αφορούσε μόνο στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην ακτοπλοΐα σε σχέση με την οικονομική κρίση.
Η ομάδα της τρόικας, που συναντήθηκε με τους τρείς γενικούς γραμματείς του υπουργείου αλλά και τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, το μόνο που πρότεινε χωρίς να αποτελεί δέσμευση ήταν η πλήρης απελευθέρωση της ακτοπλοϊκής αγοράς, αλλά ουδέποτε έθεσε θέμα κατοίκησης των νησιών.
Μάλιστα οι τρείς γενικοί γραμματείς του υπουργείου δήλωσαν προς την πλευρά της τρόικας ότι η αγορά στον χώρο της ακτοπλοΐας, λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ότι αν προχωρούσε μία πλήρης απελευθέρωση της αγοράς τότε σε πολλά νησιά θα υπήρχε πλήρης ακτοπλοϊκή απομόνωση κάτι που θα ήταν αντίθετο με την ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας περί εδαφικής συνοχής, «τα γεωγραφικά ή δημογραφικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών εδαφών δεν πρέπει να επηρεάζουν τις βασικές ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες: μετακίνησης, πρόσβασης στα αγαθά, στις υπηρεσίες, στο κεφάλαιο και τη γνώση».
Επίσης ανέφεραν ότι θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον τουρισμό, καθώς τα συμβόλαια που κλείνουν κάποιες ξένες εταιρείες tour operators με μεγάλα ξενοδοχεία νησιών αλλά και μικρές μονάδες είναι πολυετή, ενώ η τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου που θα εκτοξευόταν στα ύψη, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην εμπορική κίνηση.


Διαψεύδει και η λέσχη
To enikos.gr επικοινώνησε με τη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά η οποία και εκείνη διαψεύδει το γεγονός. Όπως ανέφερε, άτομο ήταν παρών στο γεύμα, ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο και η συζήτηση εστιάστηκε στα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία. Επρόκειτο για ένα γεύμα εργασίας, σαν αυτά που συνήθως διοργανώνει η Λέσχη στα γραφεία της και στο οποίο παραβρέθηκαν περίπου 120 μέλη της.

Χαμός στο Twitter
Η είδηση όπως ήταν φυσικό έκανε το γύρο του διαδικτύου και των social media, προκαλώντας καταιγισμό σχολίων.
Ο  βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά μέσω twitter, την είδηση: ''Σας δηλώνω κατηγορηματικά διότι ρώτησα να μάθω, ουδέποτε τέτοια πρόταση έγινε από την τρόικα και ουδείς θα την συζήταγε ούως ή άλλως''.
Επιθετική ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστου Ζώη: "Η τρόικα ζήτησε εκκένωση ελληνικών νησιών. Καλά ο Σαμαράς δεν τους είχε διώξει την περασμένη εβδομάδα από το γραφείο του; Σκέτος κατήφορος!" έγραψε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης στο Twitter .
"Ή ο Μουσουρούλης είναι για δέσιμο,ή επιδιώκει την απομάκρυνση του ή η κυβερνηση μετρά τις αντιδράσεις ενόψει κάτι άλλου που έρχεται.", συνέχισε ο κ. Ζώης με νέο tweet.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: