Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής ύψους 148,7 εκ. ευρώ, κατά πλειοψηφία...



Ευ. Μεϊμαράκης: «Από την βουλευτική αποζημίωση κανείς δεν πλουτίζει»...
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2013 συνολικού ύψους 148,7 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτόν μειώνονται κατά 22.221.000 ευρώ οι ετήσιες δαπάνες, μεταξύ των οποίων και η μείωση κατά...
3.320.500 ευρώ από τις συνολικές βουλευτικές αποζημιώσεις, ήτοι 276.700 ευρώ μηνιαίως. Αναλυτικότερα, η βουλευτική αποζημίωση μειώνεται για το 2013 κατά 1,9 εκατ. ευρώ με τις συνολικές πιστώσεις που προβλέπονται για τις βουλευτικές αποζημιώσεις να ανέρχονται στα 19.326.700 ευρώ έναντι 21.226.400 ευρώ το 2012. Επίσης, μειώνεται η αποζημίωση των βουλευτών από την συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα κατά 1.300.000 εκ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση από τα 150 ευρώ, που ελάμβανε έκαστος βουλευτής ανά συνεδρίαση -πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν εικονικά- στα 105 ευρώ (δηλαδή κατά 45 ευρώ).

Υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής αποζημίωσης ο κ. Μ. Γλέζος

Ωστόσο, υπήρξαν φωνές που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης τής επί πληρωμή συμμετοχής των βουλευτών στις επιτροπές, όπως του κ. Μ. Γλέζου (ΣΥΡΙΖΑ), «για να δούμε τότε ποιος θα παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να πληρώνεται ο βουλευτής την διάρκεια του καλοκαιριού όταν συμμετέχει στα θερινά τμήματα». Μάλιστα διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι αμοιβές για τους βουλευτές. Όπως επισήμανε άλλωστε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Γελαλής από τα 22 εκατ. ευρώ περιστολών στις δαπάνες της Βουλής, τα 18 εκατομμύρια προέρχονται από περικοπές στις αποδοχές των απασχολουμένων στο Κοινοβούλιο (υπαλλήλων, συνεργατών βουλευτών, ειδικού επιστημονικού προσωπικού, αστυνομικών).

Πάντως, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «ο βουλευτής δεν έχει τα προνόμια που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν». «Έχει μόνο τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνει την δουλειά του», σημείωσε, υπογραμμίζοντας: «Από τον βουλευτικό μισθό κανείς δεν πλουτίζει». Αναφέρθηκε δε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου του βουλευτή. Προς αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. Σε αυτή την κατεύθυνση διατύπωσε τον προβληματισμό του σχετικά με το έργο που επιτελείται: «Τα κοινοβούλια δεν είναι για να παράγουν νόμους κάθε μέρα και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες. Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης νόμων και οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας να περιοριστούν σε μια εβδομάδα το μήνα», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Θέλουν WI-FI στην αίθουσα της Ολομέλειας

Επίσης προανήγγειλε από τις αρχές του νέου χρόνου διάλογο «για να δούμε αν θα προχωρήσουμε και πώς στην αναθεώρηση του Συντάγματος». Ενώ αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ανακοίνωσε ότι από τον προσεχή Ιανουάριο θα ξεκινήσει δοκιμαστικά το σύστημα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Η υποδομή υπάρχει αλλά δεν αξιοποιείται. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, η διαδικασία αυτή «επιβάλλει κάποιες υποχρεώσεις» στους βουλευτές, όπως «να είναι στην ώρα τους και στην θέση τους», ώστε να ψηφίζουν με τις ειδικές κάρτες που θα τους παρασχεθούν. Μάλιστα να τους κάλεσε «να έχουν ευπρέπεια στην αίθουσα και στον δημόσιο λόγο» και «να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα», όπως επί παραδείγματι, αποδεχόμενοι να περνούν και εκείνοι από τα ειδικά μηχανήματα ελέγχου που υπάρχουν στις εισόδους της Βουλής. Παρά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού, πάντως, δεν θα εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας σύστημα WI-FI, όπως έχουν ζητήσει κάποιοι βουλευτές από τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς τεχνικά δεν μπορεί να συνυπάρχει με το σύστημα φραγής που υπάρχει για τα κινητά τηλέφωνα.

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης αναφερθείς στο κανάλι της Βουλής, είπε ότι «δεν παραχωρείται και δεν πωλείται η συχνότητά του» και μάλιστα ότι θα φέρει διάταξη βάσει της οποίας θα απαιτείται η πλειοψηφία των 4/5 της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να εκχωρηθεί η συχνότητα του καναλιού...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: