Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η "μάχη" των αμερικανικών προεδρικών εκλογών Οι Αμερικανοί ψηφίζουν και ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία...

Η κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ  κρατάει ξάγρυπνο τον … πλανήτη  ολόκληρο.

Στις σημερινές προεδρικές εκλογές  των ΗΠΑ, κρίνεται όχι μόνο η επανεκλογή ή μη του Μπαράκ Ομπάμα στον θώκο του ή η ανάδειξη σε νέο «πλανητάρχη» του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά οι ισορροπίες στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και τα δεδομένα έχουν αλλάξει δια παντός.

Ήδη οι κάλπες έκλεισαν σε κάποιες  από τις ανατολικές Πολιτείες προϊδεάζουν για το ντέρμπι που θα ακολουθήσει.

Τα πρώτα  exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης στις ανατολικές Πολιτείες: Kεντάκι και Ιντιάνα «κλειδώνουν» για τον Ρόμνει, Βερμόντ για τον Ομπάμα. Απόλυτο δείχνει το «ντέρμπι» στην Βιρτζίνια, από 49% λαμβάνει έκαστος υποψήφιος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως γυναίκες και μητέρες ψηφίζουν υπέρ του Ομπάμα, ενώ οι άνδρες υπέρ του Ρόμνεϊ

Εντύπωση προκαλεί είδηση που μετέδωσε μετά τις 2 η  ώρα Ελλάδας το CNN που ισχυρίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν την Πολιτεία του Οχάιο ίσως και με 5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά!

Σε κάθε περίπτωση στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, όπου όλα παραμένουν ρευστά έως την ύστατη ώρα, υπάρχουν πέντε Πολιτείες-κλειδιά, οι αποκαλούμενες και swing states, που αναμένεται να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η προσοχή  όλων των πολιτικών αναλυτών, εντός  και εκτός ΗΠΑ, θα είναι στραμμένη  μέχρι τα ξημερώματα, αν όχι και  πολύ μετά, στα κελεύσματα της κάλπης πρωτίστως στο Οχάιο και στη  συνέχεια στη Φλόριντα, το Γουισκόνσιν, τη Βιρτζίνια και το Νιού Χαμσάιρ.

Το Οχάιο  και η Φλόριντα είναι οι Πολιτείες εκείνες που κατά τους περισσότερους θα κρίνουν το κατά πόσον ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να υπερκαλύψει τα στατιστικά στοιχεία που τον φέρνουν μάλλον πίσω, αρκετά πίσω για την ακρίβεια, από τον Μιτ Ρόμνεϊ σε απόλυτο αριθμό ψήφων, αλλά «νικητή» σε επίπεδο εκλεκτόρων, στο σώμα εκείνο δηλαδή που θα τον στείλει ξανά στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Επί της ουσίας το Οχάιο των 18 εκλεκτόρων είναι η Πολιτεία που εφόσον παραμείνει, όπως το 2008, στο … στρατόπεδο των Δημοκρατικών, πιθανότατα θα δώσει στον σημερινό πρόεδρο τις εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζεται για να επανεκλεγεί. Η προϊστορία δείχνει πως κανένας Ρεπουμπλικάνος δεν έγινε Πρόεδρος χωρίς να έχει κερδίσει στο Οχάιο, ενώ το 2004, η οριακή επικράτηση του Μπους του νεότερου, του έδωσε τον αριθμό των εκλεκτόρων που χρειαζόταν απέναντι στον Τζον Κέρι.

Το πόση σημασία έχει η συγκεκριμένη Πολιτεία για την τελική έκβαση της  «μάχης» φαίνεται και από το γεγονός πως ήδη στο Οχάιο έχουν «στρατοπεδεύσει» δεκάδες δικηγόροι και νομικοί αναλυτές και από τις δύο παρατάξεις, ώστε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να ετοιμαστούν για τυχόν ενστάσεις και δικαστικές παρεμβάσεις, εφόσον η τελική διαφορά των ψήφων επιτρέψει την αμφισβήτηση του αποτελέσματος!

Από την πλευρά της η Φλόριντα ήταν η Πολιτεία που έκρινε τις εκλογές του 2000, τις εκλογές στις οποίες ο Αλ Γκορ πέρασε στην ιστορία ως ο «μη εκλεγμένος Πρόεδρος». Κυρίως γιατί κέρδισε στη λαϊκή ψήφο απέναντι στον Τζορτζ Μπους, αλλά έχασε τους εκλέκτορες της Πολιτείας! Είναι ενδεικτικό πως μήνες μετά δεν είχαν ξεκαθαρίσει οι καταγγελίες και οι ενστάσεις … Η πολιτεία δίνει 29 εκλεκτορικές ψήφους.

Τέλος, υπάρχει και το Γουισκόνσιν είναι η έδρα του υποψηφίου Αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών Πολ Ράιν που παρ’ όλ’ αυτά δεν έχει «κλειδώσει» και οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι μπορούν να πετύχουν μια μεγάλη ανατροπή. Έχει 10 εκλεκτορικές ψήφους.

Από τις εναπομείνασες  «swing states» η Βιρτζίνια το 2008 ψήφισε «μονοκούκι» τον Μπαράκ Ομπάμα με τελικό αποτέλεσμα 53%-46% έναντι του Τζον ΜακΚέιν. Σε αυτή την Πολιτεία έδωσε πραγματική «μάχη» το επιτελείο του Μιτ Ρόμνεϊ, προσδοκώντας να «κλέψει» τις 13 εκλεκτορικές ψήφους.

Το Νιού Χαμσάιρ  έχει μόλις 4 εκλεκτορικές ψήφους. Τις τελευταίες ημέρες όμως κυκλοφορεί ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ακόμα κι αν τελικά ο Ομπάμα χάσει το Οχάιο αλλά κρατήσει το Γουισκόνσιν, το Κολοράντο και τη Νεβάδα, χάρη στο ξεκάθαρο προβάδισμά του μεταξύ των Λατινο-Αμερικανών, και ο Μιτ Ρόμνεϊ από την πλευρά του κερδίσει τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια, οι 4 ψήφοι του Νιού Χαμσάιρ θα «βγάλουν» Πρόεδρο.

Πρόεδρο που  για να ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου, χρειάζεται 270 εκλέκτορες. 

Το … μπάσκετ του Ομπάμα και ο ατελείωτος «αγώνας» του Ρόμνεϊ

Οι κάλπες άνοιξαν, η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε, ή μήπως όχι;

Αναλόγως στρατοπέδου η απάντηση. Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα, πρώτα επισκέφθηκε και ευχαρίστησε προσωπικά τους εθελοντές που εργάστηκαν για την προεκλογική του εκστρατεία και στη συνέχεια πήγε στις αθλητικές εγκαταστάσεις Ατάκ Αθλέτικς στο Σικάγο, όπου έπαιξε μπάσκετ με τον υπουργό Παιδείας Άρνι Ντάνκαν, τον βοηθό του Ρέτζι Λοβ, όπως και τον Σκότι Πίπεν, ο οποίος έπαιζε στους Σικάγο Μπουλς!

Την ίδια ώρα  ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, αφού ψήφισε μαζί με την σύζυγό του Αν στο Μπέλμοντ στην Μασαχουσέτη, έκανε  μια τελευταία εξόρμηση στην πολιτεία-κλειδί του Οχάιο, μετά την οποία έκανε μια στάση στο Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια, για να επιστρέψει στη συνέχεια στη Βοστόνη για τα αποτελέσματα..








Streaming Live by Ustream


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: