Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ομπάμα ή Ρόμνεϊ; - Στον «πυρετό» των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Όλες οι εξελίξεις


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Εκατό εκατομμύρια ψηφοφόροι, 50 πολιτείες, ένας πρόεδρος... Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν στον «πυρετό» των  προεδρικών εκλογών και η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει. Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν σταδιακά από τις ανατολικές πολιτείες (Κεντάκι και Ιντιάνα, 01.00 ώρα Ελλάδος). Η πραγματική κούρσα αρχίζει όμως από τις 2.00 (ώρα Ελλάδος) όταν κλείνουν οι κάλπες στη Βιρτζίνια για να ακολουθήσουν στις 2:30 το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα, πολιτείες κλειδιά με «μαγικό» αριθμό εκλεκτόρων. Στις 03:00 κλείνουν οι κάλπες στις εξίσου κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και του Νιου Χάμσαιρ, και η νύχτα προδιαγράφεται μακρά...

Μπαράκ Ομπάμα ή Μιτ Ρόμνεϊ; Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών; Παρακολουθήστε από το in.gr όλες τις εξελίξεις σε μία νύχτα που προδιαγράφεται μακρά. Προφίλ υποψηφίων, infographic με τις κρίσιμες πολιτείες, αναλύσεις στο αφιέρωμά μας για τις προεδρικές εκλογές...

  • Αφιέρωμα: Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
Η προσέλευση στις κάλπες είναι μέγιστης σημασίας σε αυτή την προεδρική εκλογή που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κριθεί στο νήμα, αν και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στις πολιτείες-κλειδιά (που σε ορισμένες περιπτώσεις κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους).

Η πραγματική κούρσα αρχίζει όταν κλείσουν οι κάλπες στη Βιρτζίνια στις 2:00 (ώρα Ελλάδος)

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα θα αρχίσουν να μεταδίδουν προβλέψεις για τον νικητή των εκλογών με διαρκή ροή χρησιμοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα σε συνδυασμό με exit poll.

Ωστόσο, θα περιμένουν μέχρι τις 6.00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης μέχρι να μεταδώσουν το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες σε Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη. Θα περιμένουν μέχρι τη συγκεκριμένη ώρα, καθώς οι ψηφοφόροι θα εξακολουθούν να ψηφίζουν σε αυτές τις πολιτείες.

Είναι επίσης πιθανόν το απόγευμα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) ή νωρίς το πρωί της Τετάρτης να μην αναδειχτεί νικητής, καθώς θα ξεκινήσει η αυτόματη επανακαταμέτρηση αν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στις πολιτείες-κλειδιά είναι μικρότερη από 0,5% ή 0,25% -μία μεγάλη πιθανότητα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Σε πολλές περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ελάχιστη. Επομένως, η νύχτα προβλέπεται μακρά για μια από τις πιο αμφίρροπες μάχες για τη διεκδίκηση της προεδρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στο Οχάιο -ίσως τη σημαντικότερη από τις αμφίρροπες πολιτείες- οι κάλπες κλείνουν στις 2:30 ώρα Ελλάδος, αλλά οι αναλυτές θα διστάσουν να μιλήσουν για νικητή αν η διαφορά του 51χρονου Μπαράκ Ομπάμα με τον 65χρονο Μιτ Ρόμνεϊ είναι μικρότερη από 20.000 ψήφους.

Για τον Ρόμνεϊ, το Οχάιο με τους 18 εκλέκτορες και η Φλόριντα με τους 29, είναι το «μυστικό» για μία ενδεχόμενη νίκη.

Τα αποτελέσματα στη Φλόριντα δεν αναμένονται πριν από τις 03.00 (ώρα Ελλάδος) μαζί με εκείνα τριών ακόμη αμφίρροπων πολιτειών: Νιού Χαμσάιρ, Μίσιγκαν και ίσως της Πενσιλβάνια.

Για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου απαιτείται ο «μαγικός αριθμός» των 270 εκλεκτόρων. Η βαρύτητα της κάθε πολιτείας κρίνεται από τον αριθμό των περιφερειών στο Κογκρέσο. Ο Ομπάμα βασίζεται σε τουλάχιστον 243 βέβαιες ψήφους, περιλαμβανομένης της Καλιφόρνια με τις 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ο Ρόμνεϊ μπορεί να βασίζεται με βεβαιότητα σε σχεδόν 206 ψήφους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: