Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«Η συμφωνία δεν μας ζημιώνει» Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων


Τα έσοδα του γερμανικού προϋπολογισμού μειώνονται αλλά δεν χάνονται με τη συμφωνία στο Eurogroup, επισημαίνει ο Σόιμπλε
Τα έσοδα του γερμανικού προϋπολογισμού μειώνονται αλλά δεν χάνονται με τη συμφωνία στο Eurogroup, επισημαίνει ο Σόιμπλε   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο
«Σχετικά βέβαιος» ότι το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός  υπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν προκαλούν οικονομική ζημιά στο γερμανικό προϋπολογισμό, αν και μειώνουν τα έσοδά του κατά 130 εκατ. ευρώ (λόγω της μείωσης  των επιτοκίων στην Ελλάδα).

Τόνισε δε ότι, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρόκειται για «αδύνατη αποστολή».

«Για αυτό τον λόγο η διαδικασία είναι συνδεδεμένη με έναν πολύπλοκο μηχανισμό και θα παραμείνει έτσι τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος πάντως έκανε λόγο για έναν «καλό συμβιβασμό», για τη στήριξη της Ελλάδας και τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Θεωρούμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπογράμμισε δε ότι το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσουν στις 13 Δεκεμβρίου, εάν, μετά το πρόγραμμα επαναγοράς, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό «κενό» στη χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2016.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της Γερμανίας από το μερίδιό της στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πράξη δικαιοσύνης» και υποστήριξε ότι αποτελεί μέρος της αλληλεγγύης σε μια δύσκολη στιγμή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές τάχθηκαν από κοινού κατά μιας τέτοιας προοπτικής.

«Ήταν σαφές για όλους, επίσης και για το ΔΝΤ ότι αυτό δεν αποτελεί λύση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε ότι εφόσον συνεχίζεται η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ένα «κούρεμα» θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές επιπλοκές.

Ο Σόιμπλε, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, σημείωσε επίσης πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup επιτρέπει επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους όταν η χώρα φτάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα για το 2016.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα χρέους στο μέλλον;

Σε ό,τι αφορά μελλοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «συγχώρεση» χρέους είναι νομικά αδύνατη εφόσον συνδέεται με νέα δάνεια, απάντηση που για κάποιους αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι γερμανικές επιφυλάξεις να αρθούν αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη κατέληξε σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος» η διαδικτυακή πύλη Euractiv.com δημοσιεύει άρθρο το οποίο επισημαίνει ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει τα αναγκαία δάνεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια η Ελλάδα.

Αναφερόμενο στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το Euractiv.com αναφέρει πως το βασικό ερώτημα είναι αν το ελληνικό χρέος θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον μερική διαγραφή του από κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Προς το παρόν, σημειώνει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους πως η «συγχώρεση» χρέους είναι νομικά αδύνατη εφόσον συνδέεται με νέες εγγυήσεις δανείων μη αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους αργότερα, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και δεν θα χρειάζεται περαιτέρω δανεισμό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: