Με τίτλο «Οι νέοι φασίστες της Ευρώπης», δημοσιογράφος των New York Times, αναφέρεται στο παρελθόν και στην δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και στην αναγκαιότητα να απομονωσει η Ευρώπη αυτές τις ομάδες.
Ο δημοσιογράφος William Wheeler, ξεκινά το άρθρο του αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε 27χρονος Αφγανός στο κέντρο της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 2011.
«Η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου μεταναστών και στην χώρα υπάρχουν ένα εκατομμύριο μετανάστες. Αυτό οφείλεται στην αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν μία μεταναστευτική πολιτική και μία πολιτική ασύλου», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
«Οι γειτονιές της Αθήνας», συνεχίζει, «είναι εμπόλεμη ζώνη. Ρατσιστικές συμμορίες διασχίζουν τη νύχτα τους δρόμους σε αναζήτηση θυμάτων».
Χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή ως «μία φασιστική ομάδα που σήμερα είναι το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής της, Θέμης Σκορδέλης, κατηγορείται για την επίθεση στον 27χρονο Αφγανό».
Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στην ίδρυση της Χρυσής Αυγής.
«Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1985, υπό την εντολή του φυλακισμένου ηγέτη της ελληνικής χούντας. Το κόμμα εισήλθε στο διεθνές προσκήνιο μετά την υποτιθέμενη συμμετοχή κάποιων μελών της στη σφαγή της Βοσνίων Μουσουλμάνων το 1995, στη Σρεμπρένιτσα. Το κόμμα επαινεί το Τρίτο Ράιχ και συχνά φιλοξενεί στις εκδόσεις του φωτογραφίες του Χίτλερ και άλλων Ναζί», υπογραμμίζει.
Προσθέτει επίσης ότι «πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δύναμη του συνεχίζει να αυξάνεται, και το κόμμα υποστηρίζει το 50% των αστυνομικών, οι οποίοι κατά κανόνα αποτυγχάνουν να διερευνήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εγκλημάτων».
«Ακροδεξιά, υπερεθνιστικά κόμματα και ομάδες εκμεταλλεύονται παλιές ανασφάλειες και νέους φόβους και παρ’ όλο που δεν είμαστε στην Ευρώπη του 1930 οι κυνικοί πια πολίτες χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία ζητούν απλές απαντήσεις και εκλέγουν κόμματα που κατηγορούν τις μειονότητες, όπως οι Εβραίοι, οι Ρομά, οι γκέι και εν γένει οι ξένοι, για όλα τα δεινά της χώρας», διευκρινίζει ο William Wheeler.
Και υπογραμμίζει: «Εδώ διακυβεύεται η ευρωπαϊκή δημοκρατίας. Οι αξίες και τα ήθη πάνω στα οποία χτίστηκε. Η κρίση του ευρώ έκανε τους ηγέτες των χωρών να ξεχαστούν και να μην κάνουν τίποτα για αυτά τα ακραία φαινόμενα».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να απομονώσουν αυτές τις ομάδες.
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο, για να καταγράφονται τα εγκλήματα μίσους και ρατσισμού, όπου θα διερευνώνται όλα τα ρατσιστικά κόμματα. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες ασπάζονται τους κανόνες που διασφαλίζουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την προστασία μειονοτήτων», καταλήγει.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου