«Εξετάζεται η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον ποινικό κολασμό των αδικημάτων φοροδιαφυγής» αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και τη μη καταβολή βεβαιωμένων προς το Δημόσιο χρεών προς απάντηση σε ερώτηση του Δημήτρη Κυριαζίδη.
Όπως αναφέρει στην απάντησή του στον βουλευτή της ΝΔ ο υφυπουργός «είναι πλέον καθολική η αναγνώριση ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό έγκλημα, γιατί στερεί το Κράτος από τους αναγκαίους πόρους για την ύπαρξή του και αναγκάζει την πολιτεία να επιβάλλει νέους φόρους, τους οποίους επωμίζονται συνήθως οι ειλικρινείς φορολογούμενοι».
Ο κ. Μαυραγάνης διευκρινίζει ότι «η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής εντάσσεται στο σύστημα των μέτρων που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών για να παταχθεί μεθοδικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό» και ακόμη ότι «ο χαρακτηρισμός των οικονομικών εγκλημάτων ως αυτόφωρων συνιστά ένα επιπλέον σημαντικό όπλο στη διάθεση της Πολιτείας».
«Κατέστη πρόδηλη η αναγκαιότητα ιεράρχησης των υποθέσεων κατά το οικονομικό τους μέγεθος και η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας κατά προτεραιότητα στις περιπτώσεις μείζονος φοροδιαφυγής (κακουργηματικές πράξεις), χωρίς αυτό να συνιστά σε καμία περίπτωση εξαίρεση από την αυτόφωρη διαδικασία οιασδήποτε εγκληματικής συμπεριφοράς», επισημαίνει.
Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται μάλιστα και την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εκδόθηκε το 2011 και απευθύνεται στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών του Κράτους, εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, «σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ., και μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο, στα πλαίσια τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι νόμιμη και επιβεβλημένη, ενώ αντίθετα η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ήσσονος σημασίας».Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, εξετάζεται η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον ποινικό κολασμό των αδικημάτων φοροδιαφυγής.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι -πέραν των κλασικών μεθόδων είσπραξης, την Ειδική Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 150.000 ευρώ που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο- έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, την άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο κατά κύριο λόγο περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και τη διοικητική ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να ενεργοποιηθεί ειδική διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό πρόσφατων περιουσιακών στοιχείων.
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρεται και στα μέτρα για την επίσπευση της διοικητικής δίκης και την ταχύτερη εκδίκαση φορολογικών και τελωνειακών διαφορών για ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Επισημαίνει μάλιστα τη μνημονιακή υποχρέωση για τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις προσφυγές κατά πράξεων της Φορολογικής Αρχής. Ήδη έχουν δημοσιευθεί τα στατιστικά στοιχεία για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012 στην ιστοσελίδα www.gsis.gr.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου