Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ικανοποίηση Σαμαρά Με 16,3 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ φεύγει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Για διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο φανερά ταλαιπωρημένος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς («κλείσαμε 40 ώρες άυπνοι, μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι») από τις Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, συν το 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη που μένει ανεπηρέαστο και δεν προσμετράται στο νέο ΕΣΠΑ.

Επιπροσθέτως άλλα 2 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα μετά το 2016, αφού η ελληνική πλευρά πέτυχε -όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς- την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας, που προβλέπει την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μιας χώρας στα προγράμματα όταν αντιμετωπίζει συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

«Στο άρθρο 54 γίνεται ευθεία αναφορά στην Ελλάδα» για να της δοθούν πόροι μετά το 2016, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η Ελλάδα εξασφάλισε περίπου 16,3 δισ. ευρώ από τα ταμεία του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη μακρά διαπραγμάτευση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Ακόμη τόνισε με έμφαση ότι με την επιμονή και της Ελλάδας προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων, μέρος των οποίων θα πάρει φυσικά και η Ελλάδα, στην οποία το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το άκρως ανησυχητικό 50%.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη και τη σημασία της απόφασης που πήραν οι «27» για μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων, ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών και να καταστεί δυνατό τα κονδύλια να αξιοποιηθούν άμεσα.

«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία των «27» επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τη συμφωνία για το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του.

Μιλώντας, ωστόσο, για την «άλλη πλευρά της σελήνης», όπως είπε, «δεν μπορεί παρά να παραμένει ανήσυχος κανείς για το μέλλον της ΕΕ».

«Πώς μπορεί να ενδυναμώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αποδυναμώνεται ο προϋπολογισμός της;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: