Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Θλίψη» σε Βερολίνο και Βρυξέλλες Μέχρι 10 δισ. ευρώ το δανειακό πακέτο της Κύπρου, επιμένει ο Ντάισελμπλουμ



Αθήνα
Με «βαθιά λύπη», αλλά και απειλές -εστω και καλυμμένες από μια διάθεση διαλακτικότητας- υποδέχονται Βρυξέλλες και Βερολίνο την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της πρότασης για κούρεμα των καταθέσεων.

Το δανειακό πακέτο από την ευρωζώνη θα είναι 10 δισ. ευρώ, τονίζει με νόημα ο  Γ.Ντάισελμπλουμ του Eurogroup και επιμένει ότι ο μεγαλύτερος πλούτος στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες.

Τη λυπη του εκφράζει και ο Σόιμπλε και επιστρέφοντας στην γνώριμη σκληρή στάση, μιλά για πολύ σοβαρή κατάσταση που υποβόσκει η χρεοκοπία, και οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να την αποφύγουν.

Ωστόσο και οι δύο τονίζουν ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών. «Οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε.

Eurogroup: 10 δισ. ούτε ευρώ παραπάνω

Το δανειακό πακέτο των 10 δισ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της πρότασης για κούρεμα καταθέσεων.

Αντιδρώντας στην απόρριψη του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προΐσταται της ομάδας των ομολόγων του της ευρωζώνης, δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Eurogroup προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Τα δόντια του δείχνει ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κατέγραψε μετά λύπης του» την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό Κοινοβούλιο για το σχέδιο δανεισμού με προϋπόθεση τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο.

«Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση, προκειμένου να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς ώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να μειωθεί», δήλωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Επιστρέφοντας δε στην σκληρή στάση του Βερολίνου πρόσθεσε «είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση» και η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της.

Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι το «επιχειρηματικό μοντέλο» της Κύπρου είναι πλέον λειτουργικό και κάλεσε παράλληλα την κυβέρνησή της να δράσει άμεσα.

«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, όταν υποβόσκει η χρεοκοπία, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεωκοπία.»

» Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: