Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Διαδικασίες - εξπρές μετά το Eurogroup Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο με την επιστροφή του Αναστασιάδη


Ο Ν.Αναστασιάδης επιστρέφει το Σάββατο στην Κύπρο
Ο Ν.Αναστασιάδης επιστρέφει το Σάββατο στην Κύπρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
Το κυπριακό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συνεδριάσει αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη στη Λευκωσία. Στο επίκεντρο η συμφωνία στο χθεσινοβραδινό Eurogroup για το κυπριακό πακέτο διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει και επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις. Πιθανότατα την Κυριακή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Λευκωσία αναμένεται να έχει κυρώσει τις αποφάσεις με διαδικασίες εξπρές πριν από την Τρίτη, οπότε ανοίγουν οι τράπεζες.

Αναστάτωση στους κύπριους καταθέτες από το πρωί του Σαββάτου.

Ο Ν.Αναστασιάδης θα έφτανε στην Κύπρο το μεσημέρι του Σαββάτου αλλά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κυβερνητικό επιτελείο έχασε την πρωινή πτήση και αναμένεται να φτάσει περίπου στις 8 το βράδυ. Η συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αναμένεται γύρω στις 11 το βράδυ.

Σύμφωνα με πηγές κυπριακών μέσων, ο Ν.Αναστασιάδης είχε ξεκινήσει ήδη από το πρωί τηλεφωνικά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, από το πρωί, οι κύπριοι υπουργοί βρίσκονται σε συνομιλίες για το ζήτημα και η σύγκληση του Υπουργικού αναμένεται το Σάββατο ή την Κυριακή. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί την Κυριακή.

Η Λευκωσία αναμένεται να έχει κυρώσει τις αποφάσεις με διαδικασίες εξπρές πριν από την Τρίτη, οπότε και ανοίγουν οι τράπεζες. Τα σχετικά νομοσχέδια καταρτίζονται και αναμένεται να κατατεθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος στην κυπριακή Βουλή, η οποία ενδεχομένως να συγκληθεί την Κυριακή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρός της Γ.Ομήρου στο ΡΙΚ.

Ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Τ.Μητσόπουλος ανέφερε πως η Λευκωσία βρέθηκε στο δίλημμα μεταξύ της εισφοράς στις καταθέσεις ή της διακοπής της ρευστότητας στις τράπεζες.

«Μας ειπώθηκε ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε ο υπουργός.

«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσόπουλος και υποστήριξε ότι «αυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε, από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».

«Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος, που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους» ανέφερε ο Τ.Μητσόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: