Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

«Δεν συνδέεται» με την Βοστώνη Επιστολή με ισχυρό δηλητήριο εστάλη με παραλήπτη τον Ομπάμα


Η επιστολή εντοπίστηκε σε χώρο ελέγχου της αλληλογραφίας που δεν βρίσκεται μέσα στο Λευκό Οίκο
Η επιστολή εντοπίστηκε σε χώρο ελέγχου της αλληλογραφίας που δεν βρίσκεται μέσα στο Λευκό Οίκο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε επιστολή που απευθύνονταν στον Μπαράκ Ομπάμα, η οποία βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης περιείχε την επικίνδυνη τοξική ουσία ρικίνη.

Δεν «βλέπει» διασύνδεση με τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το FBI. Ανακρίνεται ένας ύποπτος σε σχέση με τις επιστολές, ενώ παράλληλα ελέγχονται γραφεία εντός της Γερουσίας.

Η επιστολή με παραλήπτη τον Μπαράκ Ομπάμα εντοπίστηκε την Τρίτη σε απομακρυσμένο χώρο ελέγχου αλληλογραφίας που δεν βρίσκεται μέσα στο Λευκό Οίκο.

Την ίδια ημέρα εντοπίστηκε επιστολή θετική σε ρικίνη που είχε παραλήπτη τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Μισισιπί Ρότζερ Ουίκερ, ενώ την Τετάρτη έγινε γνωστό πως ύποπτη επιστολή εστάλη και στο γραφείο του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Καρλ Λέβιν.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ συνεργάζεται στην υπόθεση με την αστυνομική δύναμη του Καπιτωλίου και το FBI, το οποίο ανακοίνωσε πως από την έρευνα δεν προκύπτει διασύνδεση μεταξύ των επιστολών και των βομβιστικών επιθέσεων στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Η σχετική έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, επισήμανε το FBI χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να παραληφθούν και άλλες ύποπτες επιστολές.

Το περιεχόμενο της επιστολής που είχε παραλήπτη τον αμερικανό πρόεδρο εστάλη σε εξειδικευμένο εργαστήριο για πλήρη ανάλυση, καθώς τα αρχικά ευρήματα χρήζουν περαιτέρω επαλήθευσης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του FBI.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Καπιτωλίου ανακρίνει έναν ύποπτο σε σχέση με τις επιστολές.

Η ρικίνη είναι μια ισχυρή τοξίνη που εμπεριέχεται στους σπόρους του φυτού από όπου παράγεται το καστορέλαιο. Η εισπνοή ή απορρόφησή της μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

Η συγκυρία της αποστολής, μία ημέρα μετά την επίθεση στη Βοστώνη, ανακαλεί μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου: Τότε, μετά τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Πεντάγωνο, εντοπίζονταν για ημέρες επιστολές «παγιδευμένες» με άνθρακα.

Όλες οι επιστολές που απευθύνονται σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ταξινομούνται και ελέγχονται αφότου δύο γερουσιαστές δέχτηκαν επιστολή με άνθρακα το 2001.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: