Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΟΙΟΙ ΔΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ...


Μόνο όσους αμείβονται με τα κατώτατα όρια καλύπτει η διατήρηση του επιδόματος γάμου στην οποία κατέληξαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων – πλην ΣΕΒ – με τη ΓΣΕΕ. Αντίθετα δεν αφορά όσους αμείβονται με κλαδικές ...
συμβάσεις οι οποίοι χάνουν το επίδομα μετά την εκπνοή της μετενέργειας. Στους κλαδικούς μισθούς, όμως, διατηρούνται τα επιδόματα ωρίμανσης ,τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας .

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου που σημαίνει ότι όσοι εργοδότες έχουν ήδη «περικόψει» το επίδομα γάμου παρανομούν και οφείλουν να το καταβάλουν. Σε περίπτωση που αρνηθούν υπό την απειλή της απόλυσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο ΣΕΠΕ και τη δικαιοσύνη.

Σημειώνεται, όμως, ότι η σύμβαση δεν τροποποιεί νόμο και άρα διασφαλίζει το επίδομα μόνο για ένα συν ένα χρόνο όπως συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι. Τα δεδομένα, δηλαδή, θα επανεξεταστούν στο τέλος του χρόνου ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να αποφασίσουν αν η διάρκεια της σύμβασης θα παραταθεί έως το τέλος του 2014.

Για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ΣΕΒ ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι επιχειρήσεις μέλη του δεσμεύονται να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου σε όσους αμείβονται με τα κατώτατα όρια. Αυτό σημαίνει ότι αν τα μέλη του ΣΕΒ τηρήσουν τη δέσμευση - η οποία όμως δεν υπόκειται σε κάποια  νομική φόρμουλα - οι εργαζόμενοι δε θα χάσουν  το επίδομα που αντιστοιχεί σε 58,6 ευρώ η 75,1 το μήνα ( για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι έχουν διατηρήσει τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ). Οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ είναι μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας , περισσότερο όμως στον τομέα της μεταποίησης.

Επομένως το επίδομα γάμου έχουν δικαίωμα να κόψουν:

  • Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποχωρήσει από την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τον ΣΕΤΕ και οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ που δεν θα  ακολουθήσουν  την προτροπή του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου για συνέχιση καταβολής του επιδόματος.
  • Μονομερώς μπορεί να κοπεί το επίδομα γάμου και από τις αμοιβές των εργαζομένων σε 44 κλάδους στους οποίους οι συμβάσεις έληξαν, μαζί με την τρίμηνη μετενέργεια, χθες (ασφαλιστικά πρακτορεία, βιομηχανίες, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γεωπόνοι κ.ά.).

Τι προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ

Η ισχύς της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ξεκινά αναδρομικά από την 1/1/2013, έχει διάρκεια ενός χρόνου με πρόβλεψη παράτασης για άλλον ένα χρόνο (δηλ. έως το τέλος του 2014) «εφόσον το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι». Στο προοίμιο της νέας Σύμβασης, οι συμβαλλόμενες οργανώσεις δεσμεύονται, ακόμη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όχι μέσω μισθολογικών παρεμβάσεων, αλλά με την αντιμετώπιση του κόστους των μεταφορικών, της ενέργειας κ.ά.

Η νέα εθνική συλλογική σύμβαση

  • Καλύπτει το 13% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (280.000 εργαζόμενοι)
  • Διασφαλίζει τα 586 ευρώ κατώτατο μισθό
  • Διασφαλίζει το επίδομα γάμου 10%
  • Διατηρεί τα επιδόματα τέκνων - ωρίμανσης - επικινδυνότητας και σπουδών
  • Έχει διάρκεια ενός ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και για το 2014

Την επίτευξη συμφωνίας χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης: «Η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, σε ένα πνεύμα ευαισθησίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεννόησης, συνιστά θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7099.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: