Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εγκρίθηκε η δυνατότητα για πώληση πάνω από το 51% του ΟΛΠ



Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Ποια βήματα θα ακολουθήσουν
Εγκρίθηκε και τυπικά από τη Γενική Τακτική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ (σ.σ. το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% των μετοχών του) η τροποποίηση των άρθρων 4 και 5 του καταστατικού, που δίνει το δικαίωμα να μην ισχύει η υποχρέωση του Δημοσίου να κατέχει το 51% των μετοχών του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται ακόμα υπό την κρίση του ΣτΕ.
Παράλληλα, από τη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η αντικατάσταση ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα, τη θέση του Αντώνη Κολιόπουλου καταλαμβάνει η Έλσα Αργυροπούλου.
Υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο 3 και όχι της πλήρους πώλησης μετοχών τάχθηκε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.
Ο πρόεδρος του ΟΛΠ ανέφερε ότι στο Μνημόνιο 3 ουδεμία συγκεκριμένη μνεία πώλησης μετοχών του οργανισμού καταγράφεται αλλά επιτάσσει να γίνει η ιδιωτικοποίηση κυρίως μέσω παραχωρήσεων.
Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε, επίσης, ότι ο ΟΛΠ είναι μια κερδοφόρα εταιρεία και όχι μια ζημιογόνος ΔΕΚΟ, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν έχει συναλλαγματικούς κινδύνους. Δήλωσε, εξάλλου, ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που δουλεύει 365 ημέρες τον χρόνο και 24 ώρες την ημέρα και είναι αυτό που τον κάνει εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλη δημόσια επιχείρηση.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν έχει αρχίσει τώρα, αλλά από το 1999, όταν έγινε ανώνυμη εταιρεία.
Ο Οργανισμός πορεύεται με διεθνείς κανόνες και τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ όσο και οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις του '11 και του '12, όπως και η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, έχουν λάβει θέση υπέρ του μοντέλου της λειτουργίας του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος, είπε ο πρόεδρος του ΟΛΠ.
Πρόσθεσε ότι τα λιμάνια στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης είναι, από άποψη μετοχικής σύνθεσης, κατά 90% δημόσιου μικτού χαρακτήρα, κατά 7% πλήρως κρατικά και κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκε η σημερινή σύσκεψη του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα του ΟΛΠ, ενώ πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Cosco Group, κάπτεν Γουέι εμφανίστηκε θετικός στην περίπτωση που προκηρυχθεί διαγωνισμός για το λιμάνι.
Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: