Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εμπλοκή με τα κρατικά λαχεία Να τιναχτεί στον αέρα κινδυνεύει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, λέει ο Στ.Σταυρίδης


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Η σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ απειλούν να τινάξουν στον αέρα την διαδικασία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελούσε μοιραίο πλήγμα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των στόχων του μνημονίου.

Μόλις τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση συμφώνησε να πουλήσει το 33% του ΟΠΑΠ στο ελληνοτσεχικό fund Emma Delta για 652 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η πώληση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, διότι η Emma Delta ζητάει αλλαγές των όρων στη σύμβαση ύψους 190 εκατ. ευρώ για την 12ετή διαχείριση των κρατικών λαχείων, την οποία κέρδισε πέρυσι η κοινοπραξία Intralot και Scientific Games.

«Μη υπογραφή των λαχείων και μη υπογραφή της σύμβασης για τον τεχνολογικό πάροχο τινάζει εκ των πραγμάτων στον αέρα την ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ», δήλωσε στον Realfm ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης.

Η Emma Delta ζητάει από τον ΟΠΑΠ να μειωθεί η προμήθεια που θα καταβάλει στην Intralot και την Scientific Games ως ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου από τα λαχεία, ενώ διαφωνεί και με το δικαίωμα των δύο εταιριών να μπλοκάρουν αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με την διαχείριση των λαχείων.

Αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ μετά το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ θα έθετε εντελώς εκτός στόχων το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που ήδη εμφανίζει τρύπα 1 δισ. ευρώ περίπου, επισημαίνει το Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι το κενό χρηματοδότησης που δημιουργείται από τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσε να καλυφθεί με κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Και πάλι όμως υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μην είναι αρκετό και η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών για να καλύψει το κενό.

Η αποτυχία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει επίσης στους δανειστές της χώρας το δικαίωμα να ζητήσουν αλλαγή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η Emma Delta είχαν έκτακτη συνάντηση την Τετάρτη σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Ο Σταυρίδης είπε ότι έχει καλέσει την κοινοπραξία να υπογράψει την σύμβαση για τα λαχεία στις 4 Ιουλίου και ότι η συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ θα πρέπει να ολοκληρωθεί λίγο αργότερα.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν πάντως στο Reuters ότι η Emma Delta δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την διαδικασία.

«Η Emma Delta...δεσμεύεται να κλείσει η πώληση του ΟΠΑΠ», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένει να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ελπίζουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: