Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Έρχεται ερωτηματολόγιο-φωτιά για τους καταθέτες εξωτερικού...



Προθεσμία μόλις πέντε ημερών στα φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται, για να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για την περιουσιακή τους κατάσταση.
Ένα ερωτηματολόγιο-φωτιά έχει στα σκαριά η Γενική Γραμματεία Εσόδων για τους 24.000 καταθέτες που...
βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών επειδή την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν αθροιστικά πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Ως γνωστόν για τις περιπτώσεις αυτές, βάσει των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου της ΓΓΠΣ, έχουν προκύψει ενδείξεις φοροδιαφυγής, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των ποσών των εμβασμάτων και των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στην εφορία από τα φυσικά πρόσωπα. Οι αρμοδιότητες ελέγχου των υποθέσεων έχει μεταβιβαστεί στα Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Το νέο στοιχείο που ήρθε σε γνώση της Voria.gr είναι ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων μαζί με την εντολή ελέγχου θα στέλνει και ένα πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο προς τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα καλούνται να το απαντήσουν εντός μόλις πέντε ημερών. Με τις ερωτήσεις θα επιχειρείται να καταγραφεί η ακριβής περιουσιακή κατάσταση των καταθετών, καθώς θα ζητούνται λεπτομερή στοιχεία για τις καταθέσεις, τα ακίνητα, τις μετοχές, τους λογαριασμούς ΔΕΗ κτλ των υπό έλεγχο φυσικών προσώπων αλλά και των παιδιών τους. Ωστόσο, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων, η προθεσμία των πέντε ημερών είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκής.

Είναι προφανές ότι έλεγχοι σε όσους έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό χρήματα εν μέσω κρίσης πρέπει να γίνουν και πρέπει να είναι ενδελεχείς. Αλλά το ζητούμενο είναι να διενεργηθούν με έναν ορθολογικό τρόπο που σε τελική ανάλυση θα διευκολύνει και δεν θα περιπλέξει το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο των ελεγκτών. Συνεπώς, μάλλον τα περί ερωτηματολογίου θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί το ορθολογικότερο…
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: