Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

«Σε καλό δρόμο το πρόγραμμα» Ήπια ανάκαμψη από το 2014 «βλέπει» ο Πολ Τόμσεν


Ήπια ανάκαμψη από το 2014 «βλέπει» ο Πολ Τόμσεν
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινκτον
Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ήπια ανάκαμψη από το 2014 προέβλεψε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης της αποστολής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών (που υπήρχαν) πριν από την κρίση, υπογραμμίζοντας όμως ότι «υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις» και «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

Ειδικότερα για την ανάπτυξη, το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας βασίζεται στη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, όπως η κατανάλωση.

Για να λάβει χώρα ανάκαμψη της οικονομίας, θα απαιτηθεί σημαντική και διατηρήσιμη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ως εκ τούτου, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πτωτικά ρίσκα για το πρόγραμμα».

Οσον αφορά το χρέος ο Πολ Τόμσεν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε εάν απαιτείται ελάφρυνση χρέους» αν και οι τρέχουσες προβλέψεις «δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια κίνηση για να υποχωρήσει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020». Ωστόσο, τόνισε, κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις μέχρι το φθινόπωρο.

Ειδικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Οι Αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι είναι προσωρινές και ελπίζουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα»υπογράμμισε

Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιαστική επανεξέταση του προγράμματος πώλησης κρατικής περιουσίας στην επόμενη αξιολόγηση το φθινόπωρο, κάτι που όπως είπε, θα προσδιορίσει και τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: