Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Παρ' ολίγον να πεθάνουν από θερμοπληξία Στη φυλακή ιδιοκτήτες σκύλων επειδή τους παράτησαν στο αυτοκίνητο


Στη φυλακή ιδιοκτήτες σκύλων επειδή τους παράτησαν στο αυτοκίνητο
Τα δύο σκυλιά μετά τη διάσωσή τους. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο patrisnews.com  

Πύργος
Με μια απόφαση-σταθμό στα δικαστικά χρονικά δικαστήριο στον Πύργο επέβαλλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 5,000 ευρώ σε βάρος ενός άνδρα και μιας γυναίκας που εγκατέλειψαν δύο σκύλους κλειδωμένους σε συνθήκες καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία.
Η δίκη των δυο κατηγορούμενων, ηλικίας 34 και 48 ετών, έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης και η πρόταση της εισαγγελέως ήταν καταπέλτης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς» της Ηλείας, οι ιδιοκτήτες των δύο σκυλιών τα άφησαν μέσα στο αυτοκίνητό τους -που ήταν παρκαρισμένο επί της οδού Μανωλοπούλου στον Πύργο, κοντά στα ΕΛΤΑ- και πήγαν σε παρακείμενο κατάστημα. 
Στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία ήταν υπερδιπλάσια των 35 βαθμών υπό σκιά που έδειχνε το θερμόμετρο εκείνη την ώρα -μετά τις 3.00 το μεσημέρι- με αποτέλεσμα τα ζώα να πάθουν θερμοπληξία και να κινδυνεύσει η ζωή τους. Έγιναν ευτυχώς αντιληπτά από αστυνομικούς-μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ Πύργου που αντίκρισαν το ένα να είναι σε λιπόθυμη κατάσταση ενώ το άλλο είχε μεν τις αισθήσεις του αλλά ήταν γενικά σε πολύ κακή κατάσταση.
Έγινε καταγγελία του περιστατικού, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου.
Τα ζώα μεταφέρθηκαν σε τοπικό κτηνιατρείο και είναι καλά στην υγεία τους.
Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα. Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία».
Η εφαρμογή των νόμων 4039/2012 και 1197/1981 αποτελεί πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων και των δεκάδων χιλιάδων μελών τους όλη την Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: