Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ


Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ
Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να γίνει στο τέταρτο τρίμηνο   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και την αποστασιοποίηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρας Τζάκρη, προκάλεσε η τροπολογία για τον προσδιορισμό των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ, η οποία τελικώς υπερψηφίστηκε.

Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρούσα» στην επίμαχη τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Στουρνάρα και Μ. Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, καθώς και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλες μέχρι την 30/6/2013 του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, από έργα υποδομής, κατασκευές έργων υδρευσης ΝΠΔΔ, κατασκευή και συντήρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ, καθώς και οι μη φορολογικές οφειλές της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα προδιοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταφορών, Υποδομών και δικτύων και Οικονομικών».

Η συγκεκριμένη διάταξη συγκέντρωσε τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την μη συμμετοχή της εταιρείας στον προσδιορισμό των χρεών και σημείωσε μεταξύ των άλλων: «θα τις καθορίσετε εσείς και θα τις αποδεχθεί η ΕΥΔΑΠ και δεν θα μπορεί να ακήσει ούτε ένδικο μέσο».

Η τροπολογία ερμηνεύτηκε ως απόπειρα της κυβέρνησης να βελτιώσει την χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας εν όψει της ιδιωτικοποίησής της.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της εταιρείας, «ως αντίθετου προς το νόμο».

Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της.

Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: