Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στρατιώτες στην κρατική τηλεόραση Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, το τελεσίγραφο του στρατού εκπνέει


Αιγυπτιακές σημαίες υψώνουν πλήθη αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ εν αναμονή των ανακοινώσεων του στρατού   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κάιρο, Αίγυπτος
Τις πλέον κρίσιμες ώρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011 διανύει η Αίγυπτος, καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τον αμετακίνητο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, περίπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδος).

Ήδη ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, χωρίς να έχει ορίσει επί του παρόντος συγκεκριμένη ώρα για την έκδοση ανακοινώσεων ή διαγγέλματος. Στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα ανέλαβαν τον έλεγχο του κτιρίου στο κέντρο του Καΐρου και το προσωπικό που δεν εργάζεται σε ζωντανές εκπομπές έχει εγκαταλείψει την κρατική τηλεόραση.


Live stream by Ustream
Τα βλέμματα διεθνώς έχουν στραφεί στο Κάιρο, καθώς Ένοπλες Δυνάμεις και Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν διαμηνύσει αμφότεροι ότι είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη μέχρι τέλους. Πλήθη διαδηλωτών έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ αναμένοντας τις ανακοινώσεις του στρατού.

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συνεδρίασε εκτάκτως λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο να ενδώσει στα αιτήματα εκατομμυρίων Αιγυπτίων για την παράδοση των ηνίων της εξουσίας ή να βρεθεί ενώπιον της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος εκπροσωπεί το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και οργανώσεις νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε να συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία. Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «όρθιος σαν ένα δένδρο, υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία».

17 φωτογραφίες
Το σχέδιο για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» που «υπογράφει» ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αποτελεί στην πράξη ένα εν εξελίξει πραξικόπημα, προβλέποντας αναστολή ισχύος του Συντάγματος για αδιευκρίνιστη περίοδο, διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Με το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές και αναδείχθηκαν και πάλι στη δύναμη που ελέγχει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Το 2011 ενορχήστρωσαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του. Και τώρα προειδοποιούν ανοιχτά τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας πως ή θα δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία ή θα αναλάβουν και πάλι τα ηνία.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κλίμα στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά τεταμένο και υπάρχουν φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι αφότου ξέσπασε το μαζικό κύμα διαδηλώσεων στις 30 Ιουνίου, με αφορμή την πρώτη επέτειο ανάληψης της προεδρίας.

Καθώς υποστηρικτές και πολέμιοι του προέδρου συγκεντρώνονται σήμερα για τέταρτη ημέρα μαζικών διαδηλώσεων, καθίσταται σαφές πως η αιγυπτιακή κρίση έχει μετατραπεί σε αναμέτρηση για το ένα μία λαϊκή εξέγερση μπορεί να ανατρέψει την ετυμηγορία της κάλπης.

Αμφότερες οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ισλαμιστής πρόεδρος δηλώνουν έτοιμοι να πεθάνουν.

Με διάγγελμά του ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεμήνυσαν πως θεωρούν την «ελευθερία πιο πολύτιμη από τη ζωή».

«Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητο» ήταν η απάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων που μίλησε για «τις τελευταίες ώρες»...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: