Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ξανά ραντεβού την Πέμπτη Νέα άκαρπη συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας για την κινητικότητα


Νέα άκαρπη συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας για την κινητικότητα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στο νέο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, στις 10 το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την κινητικότητα στο Δημόσιο, εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς στο ραντεβού της Τετάρτης οι διαπραγματεύσεις και πάλι δεν κατέληξαν.
Έκτακτη σύσκεψη αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή Στουρνάρα, Μητσοτάκη, Χριστοφιλοπούλου και Μπομπ Τραα. Στην σύσκεψη θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε μάλιστα πως αν δεν κλείσει η συμφωνία για το Δημόσιο, η τρόικα δεν φεύγει.
Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι η τρόικα είναι αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η μόνη υποχώρηση, την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο επόμενο διάστημα, και όχι άμεσα, ένα μέρος από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.
Όμως, στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, η δόση θα καταβάλλεται τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης.
Τα δύο κύρια ζητήματα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη - τρόικας ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση της κινητικότητας και ο τρόπος μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Από την πλευρά του υπουργείου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει παράταση στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων, ώστε να υπάρξουν κριτήρια και αξιολόγηση για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, η τρόικα φέρεται να δέχεται τις απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών- αλλά σε κάθε περίπτωση να βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην συνάντηση δεν «μπήκε» τελικά το θέμα της ΕΡΤ, το οποίο η τρόικα θα συζητήσει με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στον συνολικό αριθμό των απολύσεων στο δημόσιο από την ΕΡΤ θα συμπεριληφθούν μόνον όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν.
Την Πέμπτη η τρόικα θα συναντηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των αποχωρήσεων δημοτικών υπαλλήλων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: