Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αλλαγές με το «καλημέρα» Συνάντηση ΠΑΣΟΚ-Μαυραγάνη για τον κώδικα φορολογίας, ενώ η αγορά «βράζει»


Συνάντηση ΠΑΣΟΚ-Μαυραγάνη για τον κώδικα φορολογίας, ενώ η αγορά «βράζει»

Αθήνα
Αδικο, αντιαναπτυξιακό, εκτός πραγματικότητας και πρόχειρο είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που ακούγονται για τον πολυαναμενόμενο νέο φορολογικό Κώδικα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μόλις δύο ημέρες.

Με την αγορά να έχει ανοίξει πυρ ομαδόν εναντίον του, και κατηγορίες πολιτών -κυρίως οι αδύναμες- να ανακαλύπτουν συνεχώς δυσάρεστες εκπλήξεις, η κυβέρνηση «τα μαζεύει» με το υπουργείο Οικονομικών νασχεδιάζει αλλαγές και διορθώσεις. 

Την Παρασκευή το πρωί (9:30πμ) αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, προκειμένου να συζητηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις στο σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα αποτελούν οι Π. Κουκουλόπουλος, Χ. Πρωτόπαπας, Α. Μακρυπίδης και Δ. Σταματόπουλος.

Ισχυρές διαφωνίες από τη ΔΗΜΑΡ

Ισχυρές διαφωνίες για τον νέο κώδικα φορολογικών στοιχείων που δόθηκε στην δημοσιότητα διατυπώνει η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της καθώς, όπως αναφέρει, βρίθει λαθών παραλείψεων και στρεβλώσεων.

Η ΔΗΜΑΡ προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας που δοκιμάζεται και παρουσιάζει διαρκώς υστερήσεις εσόδων.

Σκληρή κριτική από την αγορά

Καταιγισμός ανακοινώσεων από όλους σχεδόν τους επίσημους φορείς που εκπροσωπούν την αγορά, σημειώνεται από τη στιγμή που ο νέος φορολογικός κώδικας δημοσιοποιήθηκε.

«Η από μακρού εκκολαπτόμενη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα δεν ξεκινά με θετικούς οιωνούς», επισημαίνει ο ΣΕΒ, που μεταξύ πολλών άλλων αρνητικών σημείων αναφέρει και την παντελή απουσία από τον νέο κώδικα αναπτυξιακής διάστασης.

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) τη διάταξη στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που αφορά τη μη έκπτωση τόκων δανείων από το εισόδημα των επιχειρήσεων, μιλώντας για «τελειωτικό χτύπημα» σε μια εποχή παντελούς έλλειψης ρευστότητας.

Αποτυχημένη απόπειρα του οικονομικού επιτελείου να περάσει η φορολογία σε μια νέα εποχή χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος τουΒιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδρ.Μιχάλαρος.

«Καταρχήν η πρόθεση είναι καλή μόνο που, εάν ισχύσουν όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο αντί να πάμε μπροστά, οπισθοδρομούμε! Αυτό αποδεικνύεται με την αδυναμία του, να φορολογήσει τα πραγματικά εισοδήματα και τον πραγματικό πλούτο ίσως λόγω μη βούλησης και πιθανόν εξαιτίας ανυπαρξίας υποδομής» σχολίασε ο κ. Μιχάλαρος και συνέχισε:

«Δεν διαφέρουν τα νέα δεδομένα σε τίποτα από τις παλαιότερες εξίσου αποτυχημένες απόπειρες εξορθολογισμού των φορολογικών βαρών. Θα μιλάγαμε για πραγματική μεταρρύθμιση, εάν το προτεινόμενο νομοσχέδιο άλλαζε τα τεκμήρια ή εάν τα καταργούσε και, εάν έδινε το δικαίωμα στην επιχείρηση να εκπίπτει δαπάνες, που ουσιαστικά κάνει και να μην υπάρχουν απαγορευτικές γραμμές επ' αυτών. Το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο απλώς επιβάλλει νέους φόρους και σε καμία περίπτωση δεν αποδίδει φορολογική δικαιοσύνη».

Περισσότερο αισιόδοξος ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά, Β.Κορκίδης, σημείωσε: «ας ελπίσουμε ότι οι αλλαγές που υιοθετεί ο νέος ΚΦΕ, θα διαμορφώσει ένα φορολογικό σύστημα που θα διέπεται από ρεαλισμό, θα προσεγγίζει τα φοροδοτικά κοινωνικά όρια, θα έχει διάρκεια και, σε καμία περίπτωση, δεν θα φέρει άλλες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις».

«Διορθώσεις που θα ανακαλούν επιβαρύνσεις αναμένονται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί εντός των ημερών προς ψήφιση στη Βουλή. Κατόπιν επικοινωνίας με τον υφυπουργό, Γιώργο Μαυραγάνη, διαφαίνεται ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να δημιουργήσει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, αλλά να καταθέσει ένα κώδικα απλό και κατανοητό» πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: